Foto: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen: Orimligt krav från SigtunaHem

SigtunaHem yrkar på hyreshöjning med 7,1 procent, ett är alldeles för orimligt enligt Hyresgästföreningen.

I veckan deklarerade SigtunaHem att dom vill höja hyran med 7,1 procent mot bakgrund av inflation, ränteläge och elpriser. Något som oroar Hyresgästföreningen.
– Vi är fullt medvetna om de kraftiga kostnadsökningar som skett och förväntas ske den närmaste tiden. Hushållen drabbas av kraftigt höjda priser på bland annat el och mat, och då kan vi inte också ha hyreshöjningar på 7,1 procent. Många kan tvingas flytta och tränga ihop sig i mindre bostäder, och det är en utveckling som vi inte vill se, skriver Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist i ett mail till märsta.nu

Hyresgästföreningen föreslår att man från kommunens sida kan bidra till en rimligare hyreshöjning genom att avstå avkastning från SigtunaHem.
– Avkastningen var senast sju miljoner, och fördelat på alla SigtunaHems lägenheter blir det 121,53 i månaden och lägenhet. Det motsvarar en hyreshöjning med 1,23 procent om hyran är 10 000 kronor i månaden. I detta läge måste alla bidra så hyreshöjningarna inte blir så höga, fortsätter Törnqvist.

Förhandlingarna med SigtunaHem inleds i början av november och Törnqvist säger att man ska göra allt för att det slutliga resultatet ska bli på en rimligare nivå.

Därför inleds rekordtidig hyresförhandling

Bostad märsta.nu kunde tidigare i veckan rapportera om att privata hyresvärdar i kommunen startat hyresförhandlingar redan nu och dessutom yrkat höjning med över 14 procent. Nu bemöter Fastighetsägarna kritiken från Hyresgästföreningen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening