Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Hyresförhandlingen går till skiljeman

Fastighetsägarna Stockholm har valt att vända sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, som kommer att hantera hyresförhandlingarna för 2024 års hyror i elva stockholmskommuner.

Denna åtgärd har vidtagits efter tre månaders resultatlösa förhandlingar där parterna inte kunnat närma sig varandra. De berörda kommunerna är Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Sigtuna – Märsta, Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Södertälje och Norrtälje.

Hyresförhandlingarna för 2024 har hittills följt den modell som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen tidigare enats om. Modellen baseras på kostnadsutvecklingen under de senaste tre åren för att undvika att enskilda års höga kostnader får för stort genomslag på hyresjusteringen. Kostnaderna för hyresvärdarna har ökat med 25-30 procent det senaste året, men med modellen justeras denna nivå ned till cirka 14 procent.

Fastighetsägarna valde att lägga sig lägre, på 12 procent, i sina yrkanden för att underlätta förhandlingarna. Det skulle resultera i en hyreshöjning på cirka 700 kronor för en vanlig trerummare. Dock har förhandlingarna inte gått konstruktivt framåt, och trots att Hyresgästföreningen delvis delar Fastighetsägarnas syn på kostnadsutvecklingen, har deras ingångsbud legat kring 3 procent i stockholmsregionen.

För att lösa den låsta situationen och med utgångspunkt i den nya lagstiftningen har Fastighetsägarna beslutat att använda skiljeförfarandet i ytterligare elva kommuner. Detta tillvägagångssätt tillåter en skiljeman att avgöra hyreshöjningarna. Fastighetsägarna betonar att det är beklagligt att använda skiljeförfarandet, då det betraktas som en sista utväg, och förväntas att många förhandlingar i landet nu kommer att avgöras av en skiljeman.

Därför inleds rekordtidig hyresförhandling

Bostad märsta.nu kunde tidigare i veckan rapportera om att privata hyresvärdar i kommunen startat hyresförhandlingar redan nu och dessutom yrkat höjning med över 14 procent. Nu bemöter Fastighetsägarna kritiken från Hyresgästföreningen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening