defacto_pan2020

Hur du koll på transaktionerna på ditt barns konto?

Signaturen Rosersbergaren skriver om ungdomar och droger samt tobaksanvändning.

centrum_artikel_host

Lördagskväll – jag går ut med hunden kring 18-tiden och även denna kväll så går jag förbi ett gäng på skolgården i Rosersberg, gänget består av barn och ungdomar som ”hänger” i gungorna och på bänkarna som finns under taket vid ingången till skolans kapprum. Jag ser samma gäng nästan varje fredag och lördag på skolgården och ibland även andra dagar i veckan. De hälsar glatt och detta kan väl ses om något helt normalt i ett litet samhälle där barnen alltid rört sig fritt ute på kvällarna och ”alla känner alla” men det här är inte lika harmoniskt som det ser ut.

Jag gissar att dessa barn och ungdomar är mellan 10 och 17 år, svårt att gissa rätt då vissa individer bär keps under uppdragen hoodieluva och gärna ansiktsmask också. Det jag däremot vet är att det langas droger och e-cigaretter sk. Vapes i och ifrån detta gäng, det marknadsförs via Snapchat. ”Allt går att fixa” är budskapet i dessa Snap meddelanden men det är framför allt THC/Cannabisgodis och Vapes som jag har sett marknadsföras med t.ex. texter som ”att du blir hög utan att lukta eller behöva röka på”. Det anordnas också tävlingar för de som kan sprida inläggen mest effektivt eller dra in nya kunder – jag vill inte ens veta vad vinsterna är i dessa tävlingar.

Tillbaka till rubriken – Har du koll på transaktionerna från ditt barns konto? THC/Cannabisgodis, vapes och engångsvapes säljs för summor som kan verka obetydliga. De ser ut som små färgglada pennor. Jag skulle vilja uppmana alla föräldrar att hålla koll på transaktionerna på era barns konton eller reagera om behovet av kontanter helt plötsligt har blivit stort.

Oavsett om det är THC/Cannabisgodis eller Vapes så är det en olaglig försäljning som pågår men ännu värre är att det är barn så unga som fjärdeklassare som är brukare. Cannabis är en vanlig drog som har legaliserats eller avkriminaliserats i många länder och är dessutom lättillgängligt och socialt acceptabelt i vissa kretsar, särskilt bland ungdomar. Det är dock viktigt att notera att även om cannabis anses vara en mjuk drog, kan det fortfarande ha allvarliga hälsokonsekvenser och är den vanligaste inkörsporten till tyngre droger. Vidare kan det leda till sociala och psykologiska problem, särskilt om det används i tidig ålder eller i stora mängder.

Det är dags för oss vuxna att ta tag i detta nu och om ni inte redan är det – bli en jobbig förälder!! Fråga barnen/tungdomarna vad de gör, vilka de umgås med, kolla deras bankkonton, leta igenom deras rum, kläder och väskor, klä på er och gå ut en sväng på kvällarna och våga vara där ungdomarna är.

  • Rosersbergaren

De vill att vi flyttar från kommunen

Insändare Den borgerliga minoriteten i Sigtuna – med stöd av SD – ser gärna att vi, de äldsta kommunmedlemmarna, när vi behöver bo på särskilt boende (Säbo), flyttar ut från kommunen. Detta framgick tydligt vid ett långt sammanträde i Äldre- och omsorgsnämnden nu i slutet av mars. Det framgick också klart, att man inte följer sin egen Vision 2030 om Sigtuna som ”en bra kommun genom hela livet.”

connys_helsida

Kvinna, liv, frihet

Insändare Tre ord som borde vara självklara under årets alla dagar. Inte bara den åttonde mars, på internationella kvinnodagen.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

repliken: Moderaterna har tappat kontrollen

Insändare Aktörer som inte kan leverera god omsorg av våra äldre ska motverkas, inte belönas med förlängda avtal. Idag har Sigtuna kommun Sveriges tredje lägsta brukarnöjdhet inom hemtjänsten samtidigt som kommunens särskilda boenden har tredje lägst brukarnöjdhet bland Stockholms läns kommuner, enligt socialstyrelsen. Ändå menar den moderatledda kommunledningen att införandet av valfriheten är en kvalitetshöjande insats.

Valfrihet för Sigtuna kommuns äldre är nu på plats

Insändare Den politiska ledningen i Sigtuna kommun har allt sedan den tillträdde arbetat intensivt för ökad valfrihet inom äldreomsorgen, eller för den delen inom alla kommunala välfärdstjänster. Vi ser det som självklart idag att kunna välja läkarmottagning, tandläkare, sjukhustjänster och apotek, men inom äldreomsorgen har det dröjt. Kommunen har varit bunden av avtal som hindrat valfrihet. Dessa har nu löpt ut och nya avtal som istället öppnar upp för valfrihet är på plats, vilket aldrig hade hänt med en Socialdemokratiskt ledd kommunledning.

defacto_helsida

Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare

Insändare Personalfientlig politik drabbar Märstas pendlare Märstabor som tar SL:s pendeltåg till jobbet är luttrade vid det här laget. De senaste åren har bjudit på många inställda avgångar och förseningar. Resenärer tvingas ständigt ha en plan b i bakfickan för att ta sig hem eller till jobbet om kollektivtrafiken sviker.

joes-helsida

repliken: Plakatpolitik löser inte problemet

Insändare I en insändare skriver Miljöpartiet (MP) att vi i den styrande kommunledningen vill skydda skjutandet av fyrverkerier. Det stämmer inte. Vi tror att samtliga partier i Kommunfullmäktige är överens om att det vore bra med begränsningar eller till och med förbud mot smällare och fyrverkerier på allmän plats. Däremot anser vi att vi måste angripa problemet på ett sätt som både har stöd i lagstiftningen och har en möjlighet att fungera på riktigt.

ica_helsida

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

dack_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
connys
dack_outsider
swedol_outsider