sap_feb_pan

Hur du koll på transaktionerna på ditt barns konto?

Signaturen Rosersbergaren skriver om ungdomar och droger samt tobaksanvändning.

centrum_artikel_host

Lördagskväll – jag går ut med hunden kring 18-tiden och även denna kväll så går jag förbi ett gäng på skolgården i Rosersberg, gänget består av barn och ungdomar som ”hänger” i gungorna och på bänkarna som finns under taket vid ingången till skolans kapprum. Jag ser samma gäng nästan varje fredag och lördag på skolgården och ibland även andra dagar i veckan. De hälsar glatt och detta kan väl ses om något helt normalt i ett litet samhälle där barnen alltid rört sig fritt ute på kvällarna och ”alla känner alla” men det här är inte lika harmoniskt som det ser ut.

Jag gissar att dessa barn och ungdomar är mellan 10 och 17 år, svårt att gissa rätt då vissa individer bär keps under uppdragen hoodieluva och gärna ansiktsmask också. Det jag däremot vet är att det langas droger och e-cigaretter sk. Vapes i och ifrån detta gäng, det marknadsförs via Snapchat. ”Allt går att fixa” är budskapet i dessa Snap meddelanden men det är framför allt THC/Cannabisgodis och Vapes som jag har sett marknadsföras med t.ex. texter som ”att du blir hög utan att lukta eller behöva röka på”. Det anordnas också tävlingar för de som kan sprida inläggen mest effektivt eller dra in nya kunder – jag vill inte ens veta vad vinsterna är i dessa tävlingar.

Tillbaka till rubriken – Har du koll på transaktionerna från ditt barns konto? THC/Cannabisgodis, vapes och engångsvapes säljs för summor som kan verka obetydliga. De ser ut som små färgglada pennor. Jag skulle vilja uppmana alla föräldrar att hålla koll på transaktionerna på era barns konton eller reagera om behovet av kontanter helt plötsligt har blivit stort.

Oavsett om det är THC/Cannabisgodis eller Vapes så är det en olaglig försäljning som pågår men ännu värre är att det är barn så unga som fjärdeklassare som är brukare. Cannabis är en vanlig drog som har legaliserats eller avkriminaliserats i många länder och är dessutom lättillgängligt och socialt acceptabelt i vissa kretsar, särskilt bland ungdomar. Det är dock viktigt att notera att även om cannabis anses vara en mjuk drog, kan det fortfarande ha allvarliga hälsokonsekvenser och är den vanligaste inkörsporten till tyngre droger. Vidare kan det leda till sociala och psykologiska problem, särskilt om det används i tidig ålder eller i stora mängder.

Det är dags för oss vuxna att ta tag i detta nu och om ni inte redan är det – bli en jobbig förälder!! Fråga barnen/tungdomarna vad de gör, vilka de umgås med, kolla deras bankkonton, leta igenom deras rum, kläder och väskor, klä på er och gå ut en sväng på kvällarna och våga vara där ungdomarna är.

  • Rosersbergaren

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

skridskodisco_helsida
fritidsbanken_sportlov

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

spedition_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

pantamera_avc_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

steningekompani_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

funkisfest_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

connys_helsida
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

sportlov
centrum_host_helsida

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

foraldranatverk_helsida

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

spedition_outsider
ridskola_2020_outsider
foraldranatverk_outsider
centrum_outsider_host
skridskodisco_outsider
nrh_sigtuna
stentekompani_outsider
pantamera_out
funkisfest_outsider
connys