centrum_panorama_hostshopping
Foto: Jamshid Jamshidi

Hovrätten skärper våldtäktsdom mot kommuninvånare

Svea hovrätt skärper domen mot två kommuninvånare som dömts för våldtäkt.

centrum_artikel_host

En man från Märsta och en från Sigtuna dömdes nyligen av Attunda tingsrätt till två års fängelse för en våldtäkt i Väsby. Både målsägande och de tilltalade överklagade domen till Svea hovrätt. Hovrätten skärper nu domen och dömer de tilltalade till fängelse i tre år.

Männen hade sex med kvinnan trots att hon var berusad och utslagen i samband med en fest i Väsby, männen som är i 20-årsåldern turades om att våldta henne. Svea hovrätt anser att straffvärdet för gärningen är avsevärt högre än vad tingsrätten kommit fram till, för en vuxen person motsvarar det fängelse i fyra och ett halvt år. Men då båda var under 20 vid tillfället uppgår straffmätningsvärdet till tre år vardera. Skadeståndet för målsäganden höjs till 140 000 kronor.

centrum_host_helsida
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

sigtunakampen_helsida
mp_helsida_eu

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
sigtunakampen_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
eu_valet_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider