valstadagen_pan
Foto: Insändarbild

Hovrätten frikänner morddömd på Tingvalla

Den man i 40-årsåldern som dömdes för mord på Tingvalla förra året frikänns nu av Svea Hovrätt.

centrum_artikel_host

Svea hovrätt ansee att den misstänkte haft rätt till nödvärn då han attackerats av den nu döde mannen samt en kvinna, kvinnan ska också ha försökt ta kniven av mannen för att skära halsen av honom. Innan den tumultartade händelsen ska mannen ha fått ta emot en rad hotfulla meddelanden. Hovrätten menar därmed att det är att anse som att gärningsmannen var i en nödvärnssituation och att den bestod så länge angreppet pågick, utan avbrott. Våldet mot den avlidne upphörde även efter att mannen upptäckt att han var skadad och han försökte både stoppa blödningen och tillkalla hjälp.

Även om det var självförsvar så har rätten vägt det mot huruvida mannen fick agera med livsfarligt våld mot en angripare. Med hänsyn till den uppkomna situationen där den misstänkte attackerades med kolsyrepistol, yxa och knuffades mot en dörr så är han inte helt fri från ansvar på grund av nödvärn, men avgörande för frikännandet var att det avfyrades en kolsyrepistol ett stort antal gånger och att denna lät högt. Hovrätten menar på att det faktum att han attackerats samt bland annat fått kolsyrepistolen riktad mot sitt huvud som att an agerat i putativt nödvärn, alltså att mannen uppfattat att han befann sig i en livsfarlig situation.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

nrh_sigtuna
defacto_helsida
mp_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

joes-helsida
pantamera_avc_helsida

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

elon_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

centrum_host_helsida
connys_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu 30 maj! En vacker morgon hälsar oss välkomna till en ny dag i kommunen med behagliga temperaturer och en del trafikrelaterade nyheter att hålla koll på.

valstadagen

Rekordmånga butiksstölder och snatterier

Nyheter Enligt nyligen släppt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet anmälda butiksstölder och snatterier i Sigtuna kommun nått en alarmerande nivå. Under april 2023 rapporterades fler brott av denna typ än någon annan månad sedan november 2012.

Wenngarns_cafe_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 29 maj: Väder, kollektivtrafik, blålju och trafikläge

Morgonkollen

Notiser I dagens morgonkoll med märsta.nu presenterar vi den senaste informationen om vädret, kollektivtrafiken och den senaste blåljusrapporten för Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

valstadagen_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
joes_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
connys
mp_outsider
wenngarn_outsider
nrh
student_outsider