centrum_panorama_hostshopping
Hotell Kristina ligger på Harberget i Sigtuna. Foto: Pressbild

Hotell Kristina firar 100 år

Hotell Kristina kommer att fira 100 år med en fest både under dagen ock kvällen 4 maj.

centrum_artikel_host

Hotell Kristina, som grundades 1990, har en fascinerande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Beläget i tre Q-märkta byggnader, har detta hotell en gång varit hem åt den prestigefyllda internatskolan Sigtunaskolan i över femtio år.

Historien började den 5 maj 1924 när rektor Harry Cullberg förvärvade marken på Harberget, tillsammans med det turisthotell som då fanns där. Det markerade starten för det anrika internatet Sigtunaskolan. Från en beskjuten start med endast åtta elever det första året, växte skolan snabbt och under dess höjdpunkt studerade över 250 elever här.

Huvudbyggnaden, då känd som Stora Skolhemmet, formgavs på 1930-talet av arkitekten Johan Åkerlund, vars skapelser även inkluderar Sigtuna Humanistiska Läroverk och Sigtunastiftelsen. Idag har elevrum och lektionssalar omvandlats till bekväma hotellrum och eleganta konferenslokaler, medan aulan har förvandlats till en unik festlokal vid namn Teatern.

Även om byggnaderna har genomgått moderna renoveringar i funkisstil, bär de fortfarande på många minnen från tiden som en viktig del av elevernas liv. Från gymnastiksal och simhall till åtta elevhem och aula med lektionssalar för realskolan, var alla dessa faciliteter en gång en del av skolan. På 1980-talet gick Sigtunaskolan samman med Humanistiska Läroverket och verkar sedan dess under namnet Sigtunaskolan Humanistiska läroverket (SSHL).

Festen startar under dagen klockan 11 och pågår till och med 15. Under kvällen blir det sedan en middag för inbjudna. Bland annat kommer det att vara ett antal så kallade föredettingar som studerat på skolan som medverkar på middagen.

bygdensdag_helsida

Minskad brottslighet prio för sigtunaföretagare

Näringsliv Minskad brottslighet och ökad trygghet står högst på önskelistan för att förbättra företagsklimatet i Sigtuna, enligt Svenskt Näringslivs årliga enkät Lokalt företagsklimat. Enkäten, som omfattar över 3 800 företag i Stockholms län, inklusive 154 från Sigtuna, visar att sex av tio Sigtunaföretag efterlyser satsningar på säkerhet och trygghet.

seniormassa_pan
pantamera_avc_helsida

Arlanda driver på resenärstillväxten hos Swedavia

Näringsliv Under april månad valde över 2,6 miljoner resenärer att använda Swedavias tio flygplatser, enligt ny statistik från Swedavia. Detta representerar en ökning med knappt 1,5 procent jämfört med samma period föregående år. Den fortsatta tillväxten är främst drivet av en stigande efterfrågan på utrikesresor, särskilt från Stockholm Arlanda Airport.

eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
connys_helsida

Klart med övertagande av fastigheter från Rikshem

Näringsliv Kommunfullmäktige i Sigtuna har fattat beslutet att godkänna kommunens förvärv av 14 samhällsfastigheter från Rikshem. Dessa fastigheter, som inkluderar LSS-boenden, förskolor, skolor och ett äldreboende, kommer att övergå till kommunens ägo.

centrum_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
seniormassa_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
bygdensdag_outsider
pantamera_out
mp_eu_outsider