centrum_panorama_hostshopping
Foto: Daniel Iskander

Högsta elpriset sedan 2013

Elpriserna för 2017 var de högsta sedan 2013: – Den främsta orsaken till den något högre prisnivån är de ökade kolpriserna, uppger Matina Rosenberg, analytiker på elbolaget Bixia AB.

centrum_artikel_host

Elpriset låg i snitt på 30 per kWH under 2017, det högsta priset sedan 2013 enligt elbolaget Bixia AB. De ökade kolpriserna anses vara den främsta orsaken till prisnivån som kunde ha varit högre om det inte vore för att Sverige hade god tillgång till vattenkraft. Även den ökade vindkraftproduktionen bidrog till att priset inte ökade mer. Det har både blåst mer under 2017 och fler installationer har gjorts.

Många efterfrågar lokal el
Sverige har också ett gemensamt elcertifikatsystem med Norge och det har installerats mer förnybar produktion samtidigt som Sverige stängt kärnkraftreaktorn Oskarshamn 1. För 2018 kommer Finlands nya kärnkrafterk Olkilouto 3 igång och den totala produktionen på den gemensamma marknaden Nordpol väntas öka. Enligt Bixia vill allt fler konsumenter veta vart elen kommer igår och det finns efterfrågan på förnybar och närproducerad el.
– Man kan säga att vi på ett modernt sätt går tillbaka i tiden, som det såg ut för 100 år sedan, då man byggde industrier i närheten av vattenkraft. Det är dit vi rör oss igen, tillbaka till framtiden, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia AB.

Priset stiger 2019
Efter 2019 då Ringhals 1 och 2 stängts spås elpriset gå upp igen, men 2018 tror man att elpriset kommer att vara lägre, även export av el ut från Norden kommer att bidra till ett ökat elpris. Samtidigt har elnätsägare kritiserats för att nätkostnaden i bland annat Sigtuna kommun är bland de högsta i landet.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
brobygget_2024
connys_helsida
fritidsbanken_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
klara_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider