moderat_pan_nov
Oxundasjön i Rosersberg är en av de utpekade vattendragenFoto: Pressbild/Upplands-Väsby Kommun

Höga halter av PFOS på tre platser i kommunen

Länsstyrelsen har pekat ut två platser i Mälaren i kommunen med för höga halter av det giftiga ämnet PFOS: - Huvuddelen av de vattenförekomster som nu undersökts används inte till och är inte tänkta till att användas för produktion av dricksvatten så vi ser inga direkta risker på det sättet, säger Håkan Johansson, miljöutredare på Länsstyrelsen i Stockholm.

centrum_artikel_host

Länsstyrelsen i Stockholm har kartlagt vilka platser där det förekommer halter av giftiga ämnen i ytvattnet. I Sigtuna kommun rör det sig om inloppet till Garnsviken och Rosersbergsviken. Ämnena har samlingsnamnet PFAS vilket är en stor grupp av högflourerde kemikalier som är toxiska och lagras i kroppen, det tror även vara cancerogena.

Ämnena har använts i brandskum och rengöringsprodukter bland annat sedan 50-talet.
– PFAS utgör ett av de största kemiska hoten mot den svenska dricksvattenförsörjningen. På grund av ämnenas höga toxicitet räcker det med att en väldigt liten mängd av ett PFAS-ämne läcker ut till vattenmiljön för att tillåtna halter ska överskridas när det gäller bedömningen av god dricksvattenkvalitet eller för att en vattenmiljö ska ha god kemisk status inom vattenförvaltningsarbetet, berättar Håkan Johansson, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Uppmätta halter finns även i Oxundasjön, där har både Sigtuna och Upplands-Väsby kommuner tidigare avrått från att man äter fisk som fångas där. Över gränsvärdet ligger inloppet till Garnsviken, Oxundasjöns västra del och Rosesbergsviken.

Länsstyrelsen kan besluta om att man ska vidta åtgärder för att minska förekomsten. Men man kommer att genomföra en andra provtaningsomgång under våren innan man fattar beslut om det:
– Första steget vid upptäckt av förhöjda halter av PFAS är att försöka källspåra fram varifrån belastningen kommer i landskapet och därefter försöka identifiera vilka verksamheter vid den platsen som skulle kunna orsaka belastningen, säger Håkan Johansson.

moderat_pan_helsida

EU-delegater besökte Märsta

Politik EU-befinner sig som bekant i Arlandastad XPO under det första halvåret och på fredagen besökte ett antal delegater Märsta för att diskutera integration.

humbacken_helsida
centrum_host_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

defacto_helsida

Välbesökt jobbmässa på Arlanda

Nyheter Arlandas jobbmässa blev välbesökt och många var intresserade av jobb på flygplatsen: - Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder, kommenterar VD och koncernchefen Jonas Abrahamsson.

connys_helsida

Så blir nya Kulturcentret i Valsta

Nyheter Valsta Torgs nya Kultur- och aktivitetscenter har röstats fram: - Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
swedol_outsider
humbacken_outsider
nrh
pantamera_out
centrum_outsider_host