SigtunaHems fastighet på VikingavägenFoto: Press/SigtunaHem
Hög andel allmännytta i kommunen
Sigtuna kommun hör till en av de kommuner i landet som har mest allmännytta av det totala bostadsbeståndet.
Nästan tre av tio bostäder i kommunen hör till allmännyttan, alltså det kommunala fastighetsbolaget SigtunaHem, det rapporterar Dagens Arena som sammanställt hur stor allmännyttan är i kommunerna. Med det är Sigtuna fyra i landet (27,7 procent). Burlöv i Malmö toppar listan med 30,6 procent, Botkyrka och Hallstahammar är tvåa och trea. Sundbyberg är femma med 25,4 procent.
Kommuner med stor andel allmännytta har traditionellt sett varit socialdemokratiskt styrda enligt Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö Universitet, även om det vore att ge en förenklad bild att se till partifärg. I Sigtuna kommun byggdes en stor andel hyresrätter mellan 2008-2014. Tjugo kommuner har dock ingen allmännytta alls, däribland Lidingö. – Det verkar som att de flesta kommuner inser värdet i att ha en viss andel allmännytta. Jag vet att det är ett par kommuner som för diskussioner om att återupprätta allmännyttan. Jag kan tänka mig, utan att ha sett någon forskning kring just detta, att exempelvis anvisningslagen från 2016 som säger att kommunerna när skyldiga att ta emot nyanlända kan haft en viss effekt. De kommuner som inte haft allmännytta har haft det svårare att lösa bostäder, uppger Grander för Dagens Arena.
Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.
Bostad SigtunaHem har ansökt om en hyreshöjning på 9,75 procent från och med den 1 januari 2024 och har framfört sin önskan till Hyresgästföreningen Sigtuna.
Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.
Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.
Bostad 4 000 000 kronor fick Per Lennart Jansson Toor och Annabel Christine Elisabeth Jansson Toor, båda 35 år, ge för kedjehuset på adressen Kantarellvägen 11 i Märsta.
Bostad Sara Elsabeth Ketema Okkema och Jorrit Jan Okkema, båda 38 år, från Uppsala har tagit över fastigheten på Torsborg 435 i Sigtuna från Tord Lennart och Aina Adela Johansson.