SigtunaHems fastighet på VikingavägenFoto: Press/SigtunaHem

Hög andel allmännytta i kommunen

Sigtuna kommun hör till en av de kommuner i landet som har mest allmännytta av det totala bostadsbeståndet.

Nästan tre av tio bostäder i kommunen hör till allmännyttan, alltså det kommunala fastighetsbolaget SigtunaHem, det rapporterar Dagens Arena som sammanställt hur stor allmännyttan är i kommunerna. Med det är Sigtuna fyra i landet (27,7 procent). Burlöv i Malmö toppar listan med 30,6 procent, Botkyrka och Hallstahammar är tvåa och trea. Sundbyberg är femma med 25,4 procent.

Kommuner med stor andel allmännytta har traditionellt sett varit socialdemokratiskt styrda enligt Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö Universitet, även om det vore att ge en förenklad bild att se till partifärg. I Sigtuna kommun byggdes en stor andel hyresrätter mellan 2008-2014. Tjugo kommuner har dock ingen allmännytta alls, däribland Lidingö.
– Det verkar som att de flesta kommuner inser värdet i att ha en viss andel allmännytta. Jag vet att det är ett par kommuner som för diskussioner om att återupprätta allmännyttan. Jag kan tänka mig, utan att ha sett någon forskning kring just detta, att exempelvis anvisningslagen från 2016 som säger att kommunerna när skyldiga att ta emot nyanlända kan haft en viss effekt. De kommuner som inte haft allmännytta har haft det svårare att lösa bostäder, uppger Grander för Dagens Arena.

Därför inleds rekordtidig hyresförhandling

Bostad märsta.nu kunde tidigare i veckan rapportera om att privata hyresvärdar i kommunen startat hyresförhandlingar redan nu och dessutom yrkat höjning med över 14 procent. Nu bemöter Fastighetsägarna kritiken från Hyresgästföreningen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening