SigtunaHems fastighet på VikingavägenFoto: Press/SigtunaHem

Hög andel allmännytta i kommunen

Sigtuna kommun hör till en av de kommuner i landet som har mest allmännytta av det totala bostadsbeståndet.

Nästan tre av tio bostäder i kommunen hör till allmännyttan, alltså det kommunala fastighetsbolaget SigtunaHem, det rapporterar Dagens Arena som sammanställt hur stor allmännyttan är i kommunerna. Med det är Sigtuna fyra i landet (27,7 procent). Burlöv i Malmö toppar listan med 30,6 procent, Botkyrka och Hallstahammar är tvåa och trea. Sundbyberg är femma med 25,4 procent.

Kommuner med stor andel allmännytta har traditionellt sett varit socialdemokratiskt styrda enligt Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö Universitet, även om det vore att ge en förenklad bild att se till partifärg. I Sigtuna kommun byggdes en stor andel hyresrätter mellan 2008-2014. Tjugo kommuner har dock ingen allmännytta alls, däribland Lidingö.
– Det verkar som att de flesta kommuner inser värdet i att ha en viss andel allmännytta. Jag vet att det är ett par kommuner som för diskussioner om att återupprätta allmännyttan. Jag kan tänka mig, utan att ha sett någon forskning kring just detta, att exempelvis anvisningslagen från 2016 som säger att kommunerna när skyldiga att ta emot nyanlända kan haft en viss effekt. De kommuner som inte haft allmännytta har haft det svårare att lösa bostäder, uppger Grander för Dagens Arena.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening