eldsjal2024_pan
Boliden som en del av meteorfalletFoto: Naturhistoriska Riksmuseet

Himlen lystes upp – Var meteorfall

Nu förklaras det varför himlen lystes upp i början av november i bland annat kommunen, det var ett meteorfall.

centrum_artikel_host
7:e november lystes himlen upp i bland annat Sigtuna kommun, kväll blev som ljusaste dag i någon sekund. Nu har fragmenten som hittades undersökts. En stor rymdsten föll mot jorden enligt Eric Stempels, astronom och meteorforskare vid Uppsala universitet:
– Rymdstenar faller mot jorden med väldigt stor hastighet, flera tiotals kilometer per sekund. När en sten sedan möter jordens atmosfär bromsas stenen upp och luften kring stenen börjar glöda, vilket ger upphov till ljusfenomenet. Hettan som uppstår smälter ytan och det vanliga är att rymdstenen smälter bort helt. Ifall stenen är tillräckligt stor kan delar överleva den våldsamma färden genom atmosfären. Resterna kan sedan hittas på marken i form av meteoriter. Det åskliknande ljudet och bullret orsakas av att rymdstenen har överljudsfart, förklarar Eric Stempels.
Fenomenet har man kunnat slå fast var ett sannolikt meteorfall. Den observerades på ovanligt låga höjden 17 kilometer. Fragment från fallet hittades vid Fjärdhundra utanför Enköping. Stenen som den träffade hade ett stort märke som att den hade blivit träffad av en slägga.
pantamera_avc_helsida
connys_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
storemore_helsida
centrum_host_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out
connys
ridskola_2020_outsider
storemore_out
mp_eu_outsider