centrum_panorama_hostshopping
Ted HesselbomFoto: Sigtuna Kommun/Rosie Alm

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

centrum_artikel_host

Ted Hesselbom berättar att hans passion för vikingatiden väcktes till liv genom sitt arbete på Sigtuna museum, en plats som är rik på historiska skatter. Sigtuna är en stad med en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden, vilket har inspirerat och berikat hans kunskaper om detta historiska skede.

”Mitt intresse för vikingatiden har växt fram sedan jag började arbeta på Sigtuna museum. Sigtuna är en stad med en lång och intressant historia som startade i slutet av vikingatiden,” säger Ted Hesselbom.

På Sigtuna museum finns en skattkista av upptäckter och insikter att utforska. Besökarna kan fördjupa sig i basutställningen ”Sigtunahistorier,” som berättar stadens historia, samt beundra en utställning med silverskatter från vikingatiden. Museet har också en studio där besökarna själva kan uttrycka sin kreativitet i olika material.

Augustpriset är en av de mest ansedda litterära utmärkelserna i Sverige och delas årligen ut i tre olika kategorier. Nomineringen av ”Vikingatider: När världen öppnades” lyfter fram Sigtuna museums bidrag till att sprida kunskap om vikingatiden och dess betydelse för Sveriges historia och kulturarv.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

centrum_host_helsida

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

brobygget_2024
mp_tack_helsida
vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

connys_helsida

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider