eu_valet_panorama
Foto: Polisen

Hastighetskontroller i tätbebyggt område i veckan

Denna vecka är det hastighetskontroller i kommunen som en del av Polisens nationella trafiksäkerhetsvecka.

centrum_artikel_host

Polisen kommer unde vecka 10 att kontroller hastighet i tätbebyggt område, vanligtvis genomförs kontroller utanför skolor.
– Just den här veckan kommer vi koncentrera våra kontroller till områden där vi vet att många personer rör sig. Det handlar både om bostadsområden, skolor och stadskärnor. Varje kilometer har betydelse, framför allt för oskyddade trafikanter som fotgängare, cyklister eller mopedister, säger Ulf Emilsson, verksamhetsexpert inom trafik vid polisen.

Hastigheten är låg utanför skolor eftersom det är oskyddade trafikanter som rör sig där. Konsekvenserna vid en krock tindras också samtidigt som förare hinner reagera och sakta ner om man upptäcker någon som rör sig i vägbanan.
– Lägre hastigheter är avgörande för att trafiken ska vara säker och upplevas trygg. Det ger till exempel större möjlighet att korsa och röra sig längst med gatan när fordon rör sig mer på människors villkor och där gatumiljön skapar förutsättningar för ökad och säker gång och cykling, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket.

Varje år genomför polisen tio trafikveckor med olika fokus, det kan vara hastighet, nykterhet, brott på väg eller mot yrkestrafik. Trafikveckorna är ofta samordnade på EU-nivå.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
sigtunakampen_helsida
mp_helsida_eu

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
eldsjal2024_out
eu_valet_outsider
sigtunakampen_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
connys