centrum_panorama_hostshopping
Foto: Insändarbild

Här firar du midsommar

Midsommar närmar sig och firandet äger rum på olika platser runt om i kommunen.

centrum_artikel_host

Sigtuna stad: Midsommarafton närmar sig, och redan på torsdagen den 22 juni kl. 19.00 är alla välkomna att delta i midsommarförberedelserna. Möt upp i parken Trekanten vid Lilla torget där invånarna tillsammans kommer att klä majstången. För att göra stången riktigt vacker uppmanas alla att ta med sig blommor och delta i denna traditionella ritual.

På själva midsommarafton, fredagen den 23 juni, är det fullt ös i parken Trekanten vid Lilla torget igen. Klockan 14.00 samlas invånarna för att tåga till Borgmästarängen under ledning av barn från gruppen Scandinavian Strings, som spelar fiol. Vid Borgmästarängen reser de majestätiska midsommarstången och Märsta folkdansgille tar över för att leda dansen. Det är extra uppskattat om besökare klär sig i folkdräkt för att ge firandet en extra traditionell touch. Sigtuna Hembygdsförening är arrangören av denna festliga tillställning.

Märsta:
I Märsta, anordnar Märsta Folkdansgille tillsammans med KULTURENS ett eget midsommarfirande. Redan klockan 11.30 på fredagen den 23 juni är det dags att dansa kring midsommarstången i Sätunaparken. Efter dansen bjuds alla barn på en välbehövlig dryck. Detta firande ger invånarna i Märsta möjlighet att delta i en lokal tradition och njuta av gemenskapen.

Rosersberg:
Även i Rosersberg finns det möjlighet att fira midsommar på ett traditionellt sätt. Redan på torsdagen den 22 juni kl. 18.00 börjar midsommarförberedelserna utanför Klubbstugan vid Rosersbergs idrottsplats. Rosersbergs IK kommer att sälja fika till de som deltar. På själva midsommarafton, fredagen den 23 juni kl. 14.15, är det samling vid klubbstugan för att klä midsommarstången med blommor. Sedan tågar deltagarna gemensamt till parken för själva firandet kl. 15.00. Dans, fiskdamm, lotteri, 3-kamp och fikaförsäljning kommer att bidra till en minnesvärd upplevelse för alla som närvarar. Rosersbergs IK står för arrangemanget i samarbete med lokala intressenter.

Lunda:
I Lunda kommer midsommarfirandet att äga rum vid kyrkan. Klockan 12.00 samlas invånarna för en friluftsgudstjänst, där de kan delta i en andlig ceremoni i det vackra utomhusområdet. Efter gudstjänsten, vid kl. 13.00, avgår traktorerna och alla åker iväg för att plocka blommor till midsommarstången. Detta är en trevlig gemensam aktivitet där deltagarna får möjlighet att bidra till dekorationen av stången.

Kl. 14.00 är det dags att klä midsommarstången med de nyplockade blommorna. Alla är välkomna att delta i denna traditionella ritual och ge stången en färgsprakande och festlig look. När kl. 15.00 närmar sig reses midsommarstången till musik och dans. Invånarna kan njuta av traditionella lekar och danser runt stången, skapa en glädjefylld atmosfär och uppleva gemenskapens kraft.

Lunda Hembygdsförening är arrangören av detta traditionella midsommarfirande i Lunda. De strävar efter att bevara och hylla de historiska traditionerna i området och ger invånarna en chans att delta i och uppleva den lokala kulturen.

Så, oavsett om du befinner dig i Sigtuna stad, Märsta, Rosersberg eller Lunda, finns det gott om möjligheter att fira midsommar på traditionellt vis i Sigtuna kommun. Detta firande ger invånarna en chans att komma närmare varandra, delta i lokala traditioner och skapa minnen för livet. Så ta med dig familj och vänner och fira midsommar i Sigtuna stad, där gemenskap och tradition står i fokus.

centrum_host_helsida
mp_tack_helsida
fritidsbanken_helsida

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

brobygget_2024

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

pantamera_avc_helsida
vårfester

Vårfester runt om i kommunen

Nöjesnyheter Lördagen 25 maj är det Vårfest runt om i kommunen med Kulturskolans dag i Sigtuna och Märsta, Mellan Hägg och Syren samt Bygdens Dag i Österby. Dessvärre ställdes Vårfesten i Märsta Centrum in med kort varsel.

connys_helsida

Nytt koncept för Sigtuna Möte

Nöjesnyheter Sigtuna Möte, en årlig tradition med sina rötter i det sista jordbruksmötet från 1912, tar i år en annorlunda form. Istället för två dagars marknad har arrangörerna valt att koncentrera allt till en enda dag – lördagen den 31 augusti.

Över 700 nya svenska medborgare i kommunen

Kulturnyheter Under 2023 fick över 700 invånare i Sigtuna kommun möjligheten att kalla sig svenska medborgare. För att fira denna viktiga milstolpe bjuder kommunen in till den årliga medborgarskapsceremonin på Borgmästarängen den 6 juni, Sveriges nationaldag.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
mp_tack_outsider
centrum_outsider_host
connys
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider
fritidsbanken_outsider
nrh_sigtuna