nationaldagen_pan
Foto: Pressbild/Cambio Vaccin
Vaccinationsgraden i SigtunaFoto: Newsworthy
Vaccinationsgrad i Märsta Foto: Newsworthy

Så många är vaccinerade i din stadsdel

Vaccinationsläget i kommunen skiljer sig kraftigt åt som märsta.nu rapporterat om. I delar av Sigtuna är det nästan 90 procent, i Valsta bara 50 procent.

centrum_artikel_host

Newsworthy har sammanställt siffror från FHM som visar vaccinationsläget i kommunen baserat på stadsdel. Där framgår att över 80 procent i alla av Sigtunas stadsdelar tagit minst en dos. I Märsta varierar det stort. I Odensala har 84 procent tagit en dos, i Valsta bara 50 procent.
– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Nästa vecka hävs stora delar av restriktionerna som legat över vårt samhälle i över 15 månader.
– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan, säger Tom Britton.

Region Stockholm satsar på att öka vaccineringen i områden med låg andel vaccinerade. I helgen var en vaccinbuss i Valsta i samband med Skördedagen.
– Om vi har två områden, ett med 70 procents vaccinationstäckning och ett med 90 procents, är det en större vinst att öka andelen vaccinerade i området med lägre täckning. Du tjänar mer på varje vaccindos för att pressa ner smittspridningen kan man säga, fortsätter Britton.

Brittom poängterar att vaccinen inte är helt perfekta, det innebär att om man ska ha en immunitet på 80 procent så måste man vaccinera fler än 80 procent, närmare 90 procent. Befolkningen under 18 år är inte medräknad i siffrorna.

bygdensdag_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
seniormassa_pan
eldsjal2024_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
pantamera_out
seniormassa_outsider
nationaldag_outsider
bygdensdag_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
eu_valet_outsider