centrum_panorama_hostshopping
Foto: Pressbild/Cambio Vaccin
Vaccinationsgraden i SigtunaFoto: Newsworthy
Vaccinationsgrad i Märsta Foto: Newsworthy

Så många är vaccinerade i din stadsdel

Vaccinationsläget i kommunen skiljer sig kraftigt åt som märsta.nu rapporterat om. I delar av Sigtuna är det nästan 90 procent, i Valsta bara 50 procent.

centrum_artikel_host

Newsworthy har sammanställt siffror från FHM som visar vaccinationsläget i kommunen baserat på stadsdel. Där framgår att över 80 procent i alla av Sigtunas stadsdelar tagit minst en dos. I Märsta varierar det stort. I Odensala har 84 procent tagit en dos, i Valsta bara 50 procent.
– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Nästa vecka hävs stora delar av restriktionerna som legat över vårt samhälle i över 15 månader.
– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan, säger Tom Britton.

Region Stockholm satsar på att öka vaccineringen i områden med låg andel vaccinerade. I helgen var en vaccinbuss i Valsta i samband med Skördedagen.
– Om vi har två områden, ett med 70 procents vaccinationstäckning och ett med 90 procents, är det en större vinst att öka andelen vaccinerade i området med lägre täckning. Du tjänar mer på varje vaccindos för att pressa ner smittspridningen kan man säga, fortsätter Britton.

Brittom poängterar att vaccinen inte är helt perfekta, det innebär att om man ska ha en immunitet på 80 procent så måste man vaccinera fler än 80 procent, närmare 90 procent. Befolkningen under 18 år är inte medräknad i siffrorna.

nrh_sigtuna
pantamera_avc_helsida
hockeyskola_helsida
centrum_host_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

joes-helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

connys_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

ica_helsida
moderat_fokus_helsida
defacto_helsida
sap_sep23_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
joes_outsider
socialdem_sep23_outsider
nrh
swedol_outsider
ica_outsider
moderat_bli_medlem
ridskola_2020_outsider
connys
hockeyskola_outsider
centrum_outsider_host