nationaldagen_pan
Intill Brista kraftvärmeverk finns den nya anläggningenFoto: Pressbild

Här är den unika plastsorteringsanläggningen

Uppe vid Brista Kraftvärmeverk har Stockholm Exergi tillsammans med SÖRAB satt igång verksamheten i en eftersorteringsanläggning som separerar plast från brännbart avfall.

centrum_artikel_host

Plasten som slängs i brännbart ska nu återvinnas från avfall som invånare i ett stort antal stockholmskommuner slängt i brännbart. En anläggning har startat upp vid Brista kraftvärmeverk. Innan avfallet bränns så sorteras plasten ut och levereras till Svensk plaståtervinning i Motala för att där gå till tillverkning av nya plastprodukter.

Sorteringen är helt automatisk och ingen manuell sortering förekommer. Arbetet med att trimma den pågår vilket har dragit ut på tiden på grund av pandemin. Den kommer när kapaciteten är på topp kunna köras i tvåskift mellan 6-22 med maxflöde av 40 ton i timmen.
– Tack vare nya anläggningen kan vi öka återvinningsgraden och minska fossilandelen i bränslet. På sikt minskar detta vårt behov att köpa utsläppsrätter, uppger Mårten Eriksson, chef för återvinning inom Stockholm Exergi.

eldsjal2024_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
bygdensdag_helsida
mp_helsida_eu

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

seniormassa_pan
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
seniormassa_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
eu_valet_outsider
eldsjal2024_out
connys
nationaldag_outsider
bygdensdag_outsider