centrum_panorama_hostshopping
Intill Brista kraftvärmeverk finns den nya anläggningenFoto: Pressbild

Här är den unika plastsorteringsanläggningen

Uppe vid Brista Kraftvärmeverk har Stockholm Exergi tillsammans med SÖRAB satt igång verksamheten i en eftersorteringsanläggning som separerar plast från brännbart avfall.

centrum_artikel_host

Plasten som slängs i brännbart ska nu återvinnas från avfall som invånare i ett stort antal stockholmskommuner slängt i brännbart. En anläggning har startat upp vid Brista kraftvärmeverk. Innan avfallet bränns så sorteras plasten ut och levereras till Svensk plaståtervinning i Motala för att där gå till tillverkning av nya plastprodukter.

Sorteringen är helt automatisk och ingen manuell sortering förekommer. Arbetet med att trimma den pågår vilket har dragit ut på tiden på grund av pandemin. Den kommer när kapaciteten är på topp kunna köras i tvåskift mellan 6-22 med maxflöde av 40 ton i timmen.
– Tack vare nya anläggningen kan vi öka återvinningsgraden och minska fossilandelen i bränslet. På sikt minskar detta vårt behov att köpa utsläppsrätter, uppger Mårten Eriksson, chef för återvinning inom Stockholm Exergi.

pantamera_avc_helsida
sap_sep23_helsida
connys_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

hockeyskola_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

centrum_host_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

nrh_sigtuna
skanela_helsida
joes-helsida
defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

moderat_fokus_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

ica_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_outsider_host
nrh
pantamera_out
hockeyskola_outsider
ica_outsider
socialdem_sep23_outsider
skanela_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
swedol_outsider
moderat_bli_medlem
joes_outsider