vinter_pan
Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektörFoto: Sigtuna kommun

Hållbarhet ska få ännu större plats

Hållbarhetsaspekten i Sigtuna kommun ska få ta större plats i alla framtida beslut som fattas.

centrum_artikel_host

Ett hållbarhetsperspektiv införs i Sigtuna kommun när samtliga nya beslut fattas. Det kan handla i allt från att minska utanförskap, utveckla återvinningscentraler eller öka trygghet. Sedan tidigare finns ett Barnrättsperspektiv i besluten.
– Nyckeln till vår framgång är att vi arbetar både på bredden och på djupet med hållbarhetsfrågor – till exempel med allt från hållbara måltider i skolan, arbetet mot segregation, barns rättigheter, vattenkvalité, minskning av microplaster och kemikaliesmart förskola, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

Sigtuna komun har även en separat hållbarhetsredovisning vid sidan om den vanliga årsredovisningen. Trots 2020 med coronakrisen och pandemin samt dess effekter på kommunen så har hållbarhetsarbetet inte stannat upp:
– Nyckeln till vår framgång är att vi arbetar både på bredden och på djupet med hållbarhetsfrågor – till exempel med allt från hållbara måltider i skolan, arbetet mot segregation, barns rättigheter, vattenkvalité, minskning av microplaster och kemikaliesmart förskola. Jag är otroligt stolt och imponerad över det fantastiska arbete med hållbar utveckling som alla kommunens verksamheter gör, uppger Helen Kavanagh Berglund.

Hållbarhetsarbetet från 2020 inkluderar bland annat minskat matsvinn i skolan med cirka en fjärdedel, ekologiska livsmedel ökade i skolorna samt andelen närproducerat. Fyrfackssystem infördes för hushåll så att de kan sortera och återvinna direkt vid sin fastighet. Brage förskola färdigställdes enligt kraven för en giftfri skola samt att man tagit in synpunkter från kommuninvånare när Sigtuna stad skulle få strandpromenaden omgjord.

vinter_helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

ica_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

storemore_helsida
connys_helsida
joes-helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

oppethus_dec

Fortsatta trygghetsvandringar i kommunen

Nyheter Sigtuna kommun har återigen genomfört en trygghetsvandring i samarbete med flera andra viktiga aktörer. Detta initiativ syftar till att få en heltäckande översikt av olika områden och att identifiera sätt att gemensamt öka tryggheten.

nrh_sigtuna

Vintertidtabellen startar 10 december

Nyheter Sommartidtabellen går i ide och 2024 års tidtabell träder i kraft den 10 december 2023 för kollektivtrafiken. Förändringarna är redan synliga på SL-appen och sl.se för resenärer som vill förbereda sig i förväg.

defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu: Snöfall och kyligt väder förväntas

Julgransflygning över Märsta 18 december

Nyheter Det närmar sig årets sista gång för Flygskolan att utföra julgransflygning med SK 60, och det blir en särskild händelse då det är den sista gången detta genomförs med detta flygplan. Den planerade formationsflygningen är tänkt att sträcka sig över Mälardalen och Östergötland den 18 december. Dock är exakt tid ännu inte fastställd.

wenngarn_helsida

Många tog ställning mot mäns våld mot kvinnor

Nyheter Valsta var under torsdagskvällen platsen för den årliga ljusmanifestationen med fokus på att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor världen över. För femte året samlades engagerade individer och representanter från olika föreningar och organisationer för att stödja nolltolerans mot våldet.

Inkomstklyftorna ökar i kommunen

Nyheter I Sigtuna kommun växer de ekonomiska klyftorna markant. I Til-Munkholmen-området är den disponibla inkomsten mer än dubbelt så hög jämfört med Centrala Valsta.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Kylig morgon med normal trafik och mindre påverkan på busstrafik i Sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 23 november: märsta.nu informerar om väder, trafik och blåljus

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
wenngarn_outsider
nrh
oppethus_out
swedol_outsider
pantamera_out
storemore_out
ica_outsider
vinter_outsider
ridskola_2020_outsider
connys