defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Hälften av barngrupperna är för stora

Vi Lärare anser att barngrupperna är för stora i förskolan i kommunen.

centrum_artikel_host

Riktlinjen för barngrupper är tolv, i Sigtuna kommun är 55 procent av barngrupperna över 12 stycken till antalet. Något som Vi Lärare är kritiska till. Trenden är dock sjunkande då det sedan 2021 gått ner från 64 procent.
– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

Siffrorna från Vi Lärare visar att även 59 procent av barngrupperna inrymmer mer än 15 barn och att andelen i personalen som har förskollärarexamen uppgår till 26 procent. Sigtunas siffror är dock långt ifrån värst. I Salem var 80 procent av barngrupperna för stora. Jämfört med grannkommunerna ligger Väsby på 73 procent, Vallentuna 53 procent och Bro 41 procent. Bro och Danderyd anses bäst i klassen med bara drygt 4 av 10 grupper som är för stora.

EXTRA

Skatten ökar och SL-kortet blir dyrare

Nyheter Region Stockholm meddelade på onsdagen sin budget för det kommande året, och den innebär en kärv verklighet för länets invånare. SL-kortet blir 50 kronor dyrare, och skatten höjs med 30 öre per intjänad hundralapp.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
mp_ute_helsida
joes-helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

adhd_kommun

Man greps med vapen och kniv

Nyheter En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

ica_helsida

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

Elever fick lyssna till lokala entreprenörer

Nyheter Ett flertal entreprenörer bjöds in till Kulturum för att inspirera åk9-elever inför framtidens yrkes- och gymnasieval. 600 entusiastiska elever intog Kulturum för att ta del av alla inspirerande tal.

centrum_host_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Nyheter 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

nrh_sigtuna

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
kommun_adhd_outsider
joes_outsider
nrh
mp_ute_outsider
ica_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
kommun_skoterska_outsider
connys