moderat_pan_nov
Foto: Daniel Iskandar

Gymnasiebehörigheten ökar de senaste åtta åren

Sedan 2014 har behörighet till gymnasiet ökat med 7 procentenheter.

centrum_artikel_host

87 procent av alla elever i kommunen är behöriga till yrkesprogram vilket är sju procentenheter högre än 2014 års nivå enligt siffror som Newsworthy sammanställt. För att bli behörig till yrkesprogram krävs att man har godkänt i åtta ämnen och för högskoleförberedande ämnen krävs betyg i tolv ämnen. 78 procent av eleverna nådde målen i alla ämnen, alltså som lägst E. Det är en liten tillbakagång med två procentenheter jämfört 2021.

551 elever gick ut grundskolan 2022 i åtta skolor, fyra av skolorna drivs i kommunal regi och fyra är fristående. Högsta genomsnittliga meritvärdet fanns på SSHL med 262 följt av Bergius med 253, därefter S:t Olof med 247. Lägsta meritvärdet hade Ekillaskolan med 180. På Ekilla är det drygt 6 av 10 elever som blir behöriga till yrkesprogram.

Enligt Skolverkets avdelningschef Tommy Lagergren har elevernas socioekonomiska bakgrund fortsatt stor betydelse för betygen.
– En av de stora utmaningarna för den svenska skolan är att utjämna skillnader och därmed bryta detta mönster och förbättra resultaten för de mindre resursstarka eleverna.

I Danderyd var 98 procent av eleverna behöriga till gymnasiet och den lägsta siffran finns i Väsby på 82 procent tillsammans med Haninge och Södertälje.

pantamera_avc_helsida

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

defacto_helsida
centrum_host_helsida
agy_oppethus
dackskifte_helsida
advent_kyrka_helsida
busshållsplatsmordet

Rättegång utan misstänkt i HD

Notiser Högsta domstolen tog upp Busshållsplatsmordet på tisdagen - Men den misstänkte som är delgiven inställde sig inte då han befaras vara i Sierra Leone.

moderat_pan_helsida
connys_helsida

Uppgraderar vädervarning

Nyheter SMHI uppgraderar vädervarningen för söndagen till en Orange varning gällande Sigtuna kommun och större delen av länet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
connys
dackskifteoutsider
kyrka_outsider_advent
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
swedol_outsider