eldsjal2024_pan
Foto: Street view/Google

Gravfyndet kommer till Sigtuna Museum

Det gravfynd som gjordes i Sigtuna i slutet av våren ställs ut på Sigtuna Museum i framtiden.

centrum_artikel_host

märsta.nu har tidigare rapporterat om gravfyndet som gjordes i Sigtuna i samband med en utgrävning för ett hus. Det var en kristen grav från den tid då kristendomen var ny i landet då den hade inslag från både kristendomen och hedniska traditioner. I våras gjordes utgrävningen och Sigtuna Museum följde på nära håll:
– Det som är så intressant är att vi har fått en liten inblick vid en tidpunkt av ett religionsskifte i Sverige. Alltså när de som bodde här blev kristna. Det är även spännande att vi inte vet exakt hur stor gravplatsen är. Förmodligen finns det mycket mer. Sen är det väldigt fint och rörande att det var skelett från en mamma med två små, tätt omslutna spädbarn som hittades i samma grav, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum, till kommunens hemsida.

Fyndet kommer att komma till Sigtuna Museum vid ett senare tillfälle. Detta efter ett beslut från Riksantikvarieämbetet om att alla arkeologiska fynd som grävs upp i kommunen ska bevaras och tas hand av Sigtuna Museum.
– Det är jätteroligt att vi får chansen att ha kvar allt som grävs upp från Sigtuna här på museet. Nu förbereder vi för att dessa kvarlevor ska få flytta in i våra magasin där vi har mycket noggranna metoder för att ta hand om våra föremål och kvarlevor från människor och djur, uppger Ted Hesselbom.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida
mp_helsida_eu
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_outsider_host
pantamera_out
eldsjal2024_out