sap_feb_pan
Gill Brodin (C)Foto: Centerpartiet

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

centrum_artikel_host

Sverige har bevisligen en stark konkurrenskraft på den internationella arenan och allting börjar i den lokala föreningen. Sport- och idrottsföreningar har en särskild förmåga att förena människor genom att skapa sociala sammanhang och plats för utveckling. För många innebär föreningsidrotten en aktiv fritid och bättre hälsa, för vissa kan det innebära att en dröm går i uppfyllelse. Med en så pass stark ställning i samhället är det viktigt att även dessa verksamheter präglas av och aktivt arbetar för jämställdhet.

Även om jämställdheten i fotbollssverige blivit bättre på senare år, finns det mer att göra.

Idag missgynnas damlagen av förlegade sponsringsregler. För att en sponsor ska kunna få avdragsrätt på en sponsorutgift måste utgiften vara lägre än värdet på motprestationen. En motprestation kan vara reklam och marknadsföring. Det är vanligtvis en win-win-situation för företag som sponsrar herrfotboll. Problemet för den som vill sponsra damfotboll är att marknadsvärdet av motprestationen understiger sponsringsutgiften. Värdet mäts nämligen genom traditionella parametrar som antalet besökare på en match, men inte genom exempelvis exponering i sociala medier. Därmed blir sponsorsumman som får avdragsrätt mindre, och det blir relativt sett dyrare att sponsra damidrott.

Det skatterättsliga regelverket på detta område styrs med andra ord av praxis sprungen ur samma tid som Adidas första par Copa Mundial. Skillnaden är att de berömda fotbollsskorna moderniserats med tiden.

Vi i Centerkvinnorna vill att Sveriges skattelagstiftning moderniseras, så att den främjar en jämställd sponsring av idrott. Så att flickor och pojkar kan få lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar. Heja Sverige!

  • Malin Bergman
    Förbundsordf, Centerkvinnorna
  • Gruppledare Sigtuna Gill Brodin
    Ordf, CK Sigtuna Marie Unander Scharin
connys_helsida
funkisfest_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

centrum_host_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

sportlov

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

fritidsbanken_sportlov

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

spedition_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

pantamera_avc_helsida
nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

steningekompani_helsida

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
spedition_outsider
ridskola_2020_outsider
funkisfest_outsider
centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
stentekompani_outsider
pantamera_out