eldsjal2024_pan

Fyra fristadsförfattare till Sigtunastiftelsen

Sigtunastiftelsen och ICORN – International Cities of Refuge Network, har tillsammans infört ett nytt vistelsestipendium, som ger fyra fristadsförfattare eller fristadskonstnärer en veckas fri vistelse.

centrum_artikel_host

Under 2024 välkomnar Sigtunastiftelsen Ahmad Assam, Asli Ceren Aslan, Mamon Zaidy och Mahsa Malekmarzban. Helle Klein, direktor för Sigtunastiftelsen, betonar vikten av att försvara det fria ordet och den fria kulturen, särskilt för författare och journalister som lever under hot.

Ahmad Assam är palestinsk-syrisk journalist och författare, som tidigare varit fristadsförfattare i Göteborg och arbetar för närvarande på en bok om Gutenberg.

Asli Ceren Aslan är journalist och aktivist från Turkiet, med starkt engagemang för kvinnors rättigheter, HBTQ-frågor och jämlikhet. Hon har tidigare varit fristadsförfattare i Växjö och har även arbetat med frågor om kurdernas situation i Turkiet.

Mamon Zaidy är översättare och poet från Libyen, som är fristadsförfattare i Uppsala och har bland annat översatt verk av Jane Austen och Ann Carson.

Mahsa Malekmarzban är översättare och författare från Iran, vars översättningar inkluderar verk av Ingmar Bergman och Paul Auster. Hon har också varit nyhetsankare i TV och varit fristadsförfattare i Linköping.

ICORN är en medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet och stödjer hotade författare och konstnärer runt om i världen.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida
storemore_helsida
connys_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

centrum_host_helsida

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
storemore_out
ridskola_2020_outsider
connys
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host