centrum_panorama_hostshopping
Foto: Insändarbild

Friande dom för våldtäkt på Lyckostigen

De tre misstänkta för grov våldtäkt på Lyckostigen har friats från brottsmisstanke men döms för narkotikabrott. Rätten ansåg inte att bevisningen höll för en fällande dom.

centrum_artikel_host

Kvinnan berättade om att hon eventuellt drogats på en krog i Märsta, därefter åkte hon med de tre gärningsmännen till lägenheten på Lyckostigen där de ska ha turats om att våldta henne samt genomfört anala, vaginala och orala samlag samtidigt. Hon ska inledningsvis ha tvingats sniffa kokain, samtliga tre misstänkta var även påverkade och dömdes för ringa narkotikabrott.

Men tingsrätten ansåg att det saknades utredning till stöd för att kvinnan ska ha befunnit sig i ett särskilt utsatt situation och därmed inkapibel att samtycka till sexuellt umgänge. Rätten skriver i domen att kvinnan kan ha samtyckt till det sexuella umgänget även om hon inte minns det idag. Kvinnan fick stöd av läkare som konstaterade skador på underliv och mun men uteslöt inte att de kan ha uppkommit genom frivilligt sexuellt umgänge. Rättsintyget gav inte heller stöd för eventuella strykningar som kvinnan uppgav av att hon utsatts för.
– Sammantaget utgör NN:s (mälsägande, reds anm.) berättelse inte en alltigenom trovärdig utsaga. Därtill ger inte den stödbevisning som lagts fram i målet otvetydigt stöd för åtalet, står det i domskälen.

Misstänktas berättelser trovärdiga
Rätten anser också att de tilltalades berättelser är detaljerade och trovärdiga även om de inte helt är samstämmiga. Att de suttit häktade med restriktioner talar till deras fördel eftersom de då inte kunnat prata ihop sig. En förklaring teori som rätten har är att kvinnan medvetet gått med på det sexuella umgänget och därefter ångrat sig med hänsyn till barn, pojkvän och kokain.

Nämndemän ville fälla
Två nämndemän delade dock inte resterande rättens bedömning. De ansåg att åtalet styrkts genom kvinnans berättelser, rättsintyget och samtalet till SOS-Alarm. Nämndemännen ansåg inte gärningsmännens berättelser var trovärdiga eller samstämmiga. Som märsta.nu rapporterade under måndagen så släpptes de misstänkta 18:e maj. Åklagare har nu tre veckor på sig att överklaga domen. Åklagaren yrkade på 4,5-5 års fängelse samt 315 000 kronor i skadestånd.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
brobygget_2024
connys_helsida
fritidsbanken_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
fritidsbanken_outsider
centrum_outsider_host
klara_outsider
pantamera_out
brobygget_outsider