centrum_panorama_hostshopping
Foto: Polisen

Friande dom överklagas till HD

Riksåklagaren har beslutat att överklaga den friande domen för mordet vid busshållplatsen i Märsta till Högsta domstolen.

centrum_artikel_host

Attunda tingsrätt dömde en 23-årig man för mord vid busshållplatsen i Steninge, domen överklagades till Svea hovrätt som ansåg att det inte är uteslutet med en alternativ gärningsperson och valde att fria. Nu har Riksåklagaren överklagat till Högsta domstolen, ett relativt ovanligt beslut i mordfall.

Anledningen till överklaganden är enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten att det är ett unikt fall eftersom ingen vittnat utan det enbart finns teknisk bevisning. Det rör sig om en skjutning i kriminell miljö där inget vittne kunnat peka ut gärningspersonen. HD behöver uttala sig om kraven på vilken bevisning som är tillräcklig för en fällande dom.
– Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna. Av det skälet är det särskilt viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas. Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning. Så verkar inte hovrätten ha gjort i det här fallet, säger riksåklagare Petra Lundh.

 

centrum_host_helsida

EU-delegater besökte Märsta

Politik EU-befinner sig som bekant i Arlandastad XPO under det första halvåret och på fredagen besökte ett antal delegater Märsta för att diskutera integration.

humbacken_helsida
defacto_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

connys_helsida

Välbesökt jobbmässa på Arlanda

Nyheter Arlandas jobbmässa blev välbesökt och många var intresserade av jobb på flygplatsen: - Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder, kommenterar VD och koncernchefen Jonas Abrahamsson.

pantamera_avc_helsida

Så blir nya Kulturcentret i Valsta

Nyheter Valsta Torgs nya Kultur- och aktivitetscenter har röstats fram: - Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

moderat_pan_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
nrh
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
humbacken_outsider