Gunnar Ålfors har bidragit med bilden "Krukväxt"Foto: Pressbild

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” till Valsta

Stockholms läns museum kommer att arrangera en fotoutställning kallad "Ofiltrerat" på tre platser runt Stockholms län under november och december. De tre platserna som kommer att vara värdar för utställningen är Roslagsmuseet i Norrtälje, Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta.

centrum_artikel_host

Fotografierna som visas i utställningen är en del av Stockholms läns museums samling Samtidsbild och har skickats in av invånare från hela länet. Dessa bilder ger en unik inblick i människors vardagsliv och hur de uppfattar de platser de bor på.

Karolina Hedström, projektledare för utställningen på Stockholms läns museum, betonar vikten av att bevara invånarnas vardag som en del av den gemensamma historien. De bilder som samlas in utgör en del av museets arkiv för framtida generationer att ta del av, och det är museets önskan att inspirera fler människor att bidra med bilder för att bevara sin samtid.

Utöver vernissage kommer varje plats också att arrangera programaktiviteter med platsen som tema. Dessa aktiviteter inkluderar berättelser om platsens historia och visning av äldre bilder från arkiven.

Fotoutställningen ”Ofiltrerat” kommer att invigas på Roslagsmuseet den 7 november och kommer att inkludera flera evenemang och programaktiviteter, inklusive en presentation av utställningen och berättelser om platsens historia den 11 november i samband med Arkivens dag på Roslagsmuseet. Det är ett tillfälle att lära sig mer om insamling av samtidsbilder och dess betydelse för historieskrivningen. Stockholms läns museum kommer att vara på plats för att prata med besökare och dela information om utställningen.

ValstaKonst har vernissage 29 november kl. 12.00 med invigningstal och visning av utställningen. 2 december är Stockholms Läns Museum på plats för att berätta om platsens historia. Utsällningen pågår 29 november-4 december.

storemore_helsida

Julmarknad i Herresta Lada

Nöjesnyheter Julmarknaden på Herresta Lada i Odensala är redo att välkomna besökare för ännu ett år av julglädje och lokal hantverksskönl. Sedan över två decennier har denna marknad varit ett populärt resmål för lokalinvånare och besökare under adventssöndagarna innan julafton.

joes-helsida
slottsby_helsida
ica_helsida

Hesselbom kan vinna Augustpriset

Kulturnyheter Ted Hesselbom, musei- och konstchef på Sigtuna museum, har fått sitt intresse för vikingatiden belönat med en prestigefylld nominering. Tillsammans med Anna Lihammer har han författat boken "Vikingatider: När världen öppnades," och den har nu blivit nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

defacto_helsida
connys_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

centrum_host_helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

pantamera_avc_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

wenngarn_jul_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
storemore_out
slottsby_outsider
joes_outsider
swedol_outsider
wnngarn_jul_outsider
connys
ica_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out