centrum_panorama_hostshopping
Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann

Första boten för nedskräpning i Sigtuna kommun på flera år

Nyligen bötfälldes en person för nedskräpning i kommunen vilket var den första boten av sitt slag på flera år.

centrum_artikel_host

Under första halvåret av året utfärdades den första boten för nedskräpning i Sigtuna kommun, enligt statistik från Håll Sverige Rent. Förra året utfärdades inga böter för nedskräpning i kommunen. Den aktuella boten skrevs ut i juni i år.

Kommuner med flest utdelade böter är Malmö med 37 böter, Västerås med 21 och Uppsala med 20. Endast i cirka 75 kommuner har polisen valt att skriva ut böter för nedskräpning. I grannkommunen Väsby har exempelvis ingen bötfällts.

Sedan juli 2011 är det olagligt att skräpa ner i Sverige, med böter på 800 kronor för mindre nedskräpning som att slänga snabbmatsförpackningar, flaskor eller andra engångsartiklar. Sedan 2022 omfattar lagen även småskräp som cigarettfimpar och tuggummin.

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, betonar vikten av boten som verktyg mot nedskräpning: ”Boten är ett viktigt verktyg för att minska nedskräpningen och en tydlig signal om att nedskräpning inte är okej. Samtidigt måste vi arbeta förebyggande med lagstiftning, informationsspridning och beteendeförändring. Det är så vi stoppar skräpet.”

De senaste två åren har antalet böter för nedskräpning ökat markant. Enligt Polismyndigheten utfärdades 233 böter mellan januari och juni i år, jämfört med 165 under samma period förra året. Trenden visar en ökning i bötfällningar sedan lagändringen för två år sedan, vilket nu även inkluderar böter för att kasta cigarettfimpar fel.

fritidsbanken_helsida
pantamera_avc_helsida
brobygget_2024
centrum_host_helsida
connys_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
brobygget_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
klara_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider