eu_valet_panorama
Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

Förslaget: Utred sverige-finska klasser i skolan

Liberalerna vill utreda möjligheten att starta upp sverige-finska klasser i kommunen: - Forskning visar att barn som får undervisning på sitt modersmål har bättre resultat i svenska och andra skolämnen, uppger Pernilla Bergqvist (L), etta på fullmäktigelistan till höstens val.

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun är finskt förvaltningsområdet vilket innebär att de finska invånarna i kommuner har vissa språkliga rättigheter. Nu vill Liberalerna i Sigtuna se över möjligheten att starta upp sverige-finska klasser i grundskolan.
– Forskning visar att barn som får undervisning på sitt modersmål har bättre resultat i svenska och andra skolämnen, uppger Pernilla Bergqvist (L), etta på partiets lista till valet och ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Tre timmar i veckan
Konkret innebär det att tre timmar minoritetsundervisning ska ske varje vecka vilket är ett förslag från Minoritetsspråksutredningen. De fem minoritetsgrupperna i Sverige är sverigefinnar, tornedalingar, samer, judar och romer. Kommuner och andra offentliga myndigheter är skyldiga att informera på deras språk och ska främja deras möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.

Höll samråd
Liberalerna bjöd i mitten av maj in Nina Lundström (L), riksdagsledamot, Sari Pesonen, universitetsadjunkt i finska på Stockholms universitet, och Pernilla Bergqvist för ett samråd om finska i grundskolan. Även Helge Antell, ansvarig för finskt förvaltningsområde i kommunen, medverkade och redogjorde för vad kommunen gör och driver frågorna.

eldsjal2024_helsida
bygdensdag_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
seniormassa_pan
mp_helsida_eu
connys_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
seniormassa_outsider
pantamera_out
bygdensdag_outsider
eu_valet_outsider
eldsjal2024_out