centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Förslag om 1000 bostäder vid station men hur ska det se ut?

I veckan lanserade Socialdemokraterna i landstinget ett förslag om att bygga 1000 lägenheter vid Märsta station. Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) gillar tanken, men hur ska 1000 bostäder på den begränsade ytan se ut. Liberalernas kommunalråd Dan Rosenholm medverkar inte till ett nytt Märsta Port i området.

centrum_artikel_host

Hur får man plats med 1000 bostäder på en yta mellan Märsta station och Märsta centrum vid en sydlig uppgång? Det är en fråga som märsta.nu ställt till kommunalråden både Ibrahim Khalifa (S) och Dan Rosenholm (L). Den förstnämnde pekar på HSB-skrapan som ett lyckat projekt för att bygga i den bullriga miljön nära station och Arlanda. För att få in 1000 bostäder på ytan behövs det rimligtvis tio punkthus a´la Märsta Port eller HSB-skrapan. Tio hus med 100 lägenheter per hus. Liberalernas kommunalråd Dan Rosenholm har öppet deklarerat genom åren att han inte tänker medverka till den typ av stadsplanering som Märsta Port vilket klubbades igenom av den förra kommunledningen bestående av (S), (MP) och (C) med ett antal punkthus varav fyra av dessa uppförs intill Valstabacken och väg 263 i höjd med Tingvalla.

Rosenholm (L): Saknar relevans
Dan Rosenholm ser ingen relevans i Socialdemokraternas förslag om 1000 bostäder vid en eventuell sydlig uppgång från Märsta station utan kallar det endast ett räkneexempel. Rosenholm poängterar också att kommunen som bekant har planmonopol och bestämmer över hur det ska byggas. Från landstingsstyrelsens sida är man positiv till fler bostäder men Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vill gärna se att kommunerna tar taktpinnen och inte landstinget:
– Om kommunerna genomför ett gediget bostadsbyggande och är med på en gedigen medfinansiering så är det här bra. Men om landstinget först ska öppna stationer och sedan hoppas att kommunerna bygger är det väldigt ekonomiskt riskabelt, säger Kristoffer Tamsons enligt Dagens Nyheter på webben.

Rosenholm välkomnar Tamsons uttalande:
– I vår kommun har vi länge, i bred politiskt enighet, strävat efter en utgång söderut från Märsta station. Ansvaret ligger på landstingsnivå, och det har visat sig tekniskt komplicerat. Men moderaternas landstingsråd Kristoffer Tamson öppnar i DN dörren för att koppla bostadsbyggande till nya stationer och extra utgångar. Vi hoppas han menar allvar även med oss i Sigtuna, det har hittills inte verkat så. Vad vi som bor i kommunen absolut inte vill är dock att de nuvarande diskussionerna vi i kommunledningen för om en ny station ska försenas. Att Märsta station byggs om snarast är ett absolut måste! Men vi diskuterar mer än gärna, imorgon om det går, både Märsta station och utvidgat bostadsbyggande med landstingsrådet Tamson och kollegor.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

sigtunakampen_helsida
mp_helsida_eu

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
sigtunakampen_outsider
nrh_sigtuna
eu_valet_outsider
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out