Foto: UC

Företagarna oroas över konkursvåg

Antalet konkurser i Stockholms län på en rullande tolvmånadersperiod nådde en ny rekordnivå under juli enligt Företagarna. I Sigtuna kommun är ökningen 36 procent bara det senaste halvåret enligt UC.

centrum_artikel_host

Organisationen förutspår att situationen kan förvärras innan den förbättras. Under juli översteg antalet konkurser i Stockholms län på tolvmånadersbasis den tidigare högsta nivån som registrerades i början av pandemin. Totalt uppgick antalet konkurser till rekordhöga 2 508, vilket motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med samma period året innan.

Den främsta orsaken till denna ökning tillskrivs en avtagande efterfrågan som en konsekvens av räntehöjningar och stigande priser. Företagen har haft svårt att kompensera minskande intäkter med minskade kostnader när priserna stiger. Med ytterligare räntehöjningar i horisonten förväntas situationen förvärras innan den eventuellt börjar förbättras. Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Stockholms län, förutspår detta scenario.

Byggindustrin har drabbats hårdast av konkurser i länet, med nästan 600 byggföretag som gått i konkurs det senaste året, en ökning med 26 procent jämfört med året innan. De branscher som har sett de största ökningarna i antalet konkurser inkluderar kultur-, nöjes- och fritidsbranschen (106 procent), hotell- och restaurangbranschen (53 procent) och detaljhandeln (40 procent).

Mönstret av konkursutvecklingen i Stockholms län avspeglar i stort sett situationen i hela landet, och cirka 60 procent av konkurserna involverade företag som var registrerade i Stockholms stad.

Thomas Byström betonar vikten av branscher som bygg, handel och hotell- och restaurangnäringen som arbetsgivare för unga och som bidrar till levande och attraktiva städer. Han uppmanar beslutsfattare i länet att stödja företag genom att se över avgifter, handläggningstider och betalningsvillkor samt att möjliggöra deltagande i offentliga upphandlingar även för små företag.

Företag med färre än 50 anställda står för 39 procent av alla arbetstillfällen och 31 procent av de kommunala och regionala skatteintäkterna i Stockholms län. Över hälften av de nya jobben i Stockholmsregionen sedan 1990 har skapats i små företag.

Ny godisbutik etablerar på Arlanda

Näringsliv Nu etablerar sig CandyKing på Terminal 5: - Konsumenterna möter en lösviktshylla med 200 sorter lösgodis att välja mellan i en inspirerande miljö. Både de som brukar handla lösvikt och de som handlar för första gången kommer få något utöver det vanliga, säger Mattias Jönsson, P&M Director, Cloetta.

storemore_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

slottsby_helsida

Taklagsfest vid Panattoni Park

Näringsliv Panattoni Park Rosersberg, en av Sveriges framstående logistikfastigheter, har nått en viktig milstolpe - takläggningen är nu avklarad. Med en yta på 40 000 kvm och belägen i Rosersberg norr om Stockholm, utgör detta projekt en strategisk satsning för Panattoni, en av Europas ledande utvecklare av moderna logistikfastigheter.

Ryanair utökar med linje till Kroatien från Arlanda

Näringsliv Ryanair planerar att utvidga sitt flygutbud från Arlanda när sommarprogrammet 2024 sparkar igång. Det nya tillskottet innebär en direktlinje till Dubrovnik i Kroatien, vilket markerar ett betydande steg för resenärer som söker upptäcka detta populära och internationellt kända turistmål.

joes-helsida
ica_helsida

Supersnabbladdare öppnar på OKQ8 i Arlandastad

Näringsliv Skellefteå Kraft lanserade en supersnabbladdare med två laddpunkter. Det här initiativet är en del av en stor plan för att bygga ut elbilsladdningsinfrastrukturen i Sverige. Målet är att skapa landets största nätverk med 800 laddpunkter fördelade över 300 OKQ8-stationer senast 2026.

centrum_host_helsida

KICKS inviger lager i Rosersberg

Näringsliv KICKS Group har tagit ett stort steg framåt i sin logistikstruktur med invigningen av sitt högautomatiserade omnilager, en investering på 200 miljoner som nu är i full drift i Rosersberg.

defacto_helsida
wenngarn_jul_helsida

Minskad tillgänglighet från Arlanda de senaste fem åren

Näringsliv En nyligen genomförd undersökning av tillgängligheten till Arlanda flygplats avslöjar en oroande trend för turismen till Sverige. Enligt analysen, utförd av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Visit Sweden, Region Stockholm och Swedavia, har tillgängligheten till Arlanda från utlandet minskat med hela -25 procent mellan 2018 och 2023.

pantamera_avc_helsida

Norwegian fortsätter satsningen på Arlanda

Näringsliv Norwegian Airlines meddelar en betydande expansion av sitt linjenät på både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför sommarprogrammet 2024. Sammanlagt lanserar Norwegian sex nya linjer, varav två är helt nya destinationer.

Stark efterfrågan för resor med Norwegian

Näringsliv Norwegian redovisar starka trafiksiffror för oktober med 2,1 miljoner passagerare och en imponerande kabinfaktor på 86,1 procent. Efterfrågan på flygresor var särskilt hög under höstlovsveckorna i Norden, då många reste till olika destinationer i Europa. Det är värt att notera att 99,4 procent av planerade flygningar genomfördes, vilket visar på hög regularitet.

connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
slottsby_outsider
connys
wnngarn_jul_outsider
ica_outsider
nrh_sigtuna
storemore_out
ridskola_2020_outsider