Foto: UC

Företagarna oroas över konkursvåg

Antalet konkurser i Stockholms län på en rullande tolvmånadersperiod nådde en ny rekordnivå under juli enligt Företagarna. I Sigtuna kommun är ökningen 36 procent bara det senaste halvåret enligt UC.

Organisationen förutspår att situationen kan förvärras innan den förbättras. Under juli översteg antalet konkurser i Stockholms län på tolvmånadersbasis den tidigare högsta nivån som registrerades i början av pandemin. Totalt uppgick antalet konkurser till rekordhöga 2 508, vilket motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med samma period året innan.

Den främsta orsaken till denna ökning tillskrivs en avtagande efterfrågan som en konsekvens av räntehöjningar och stigande priser. Företagen har haft svårt att kompensera minskande intäkter med minskade kostnader när priserna stiger. Med ytterligare räntehöjningar i horisonten förväntas situationen förvärras innan den eventuellt börjar förbättras. Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Stockholms län, förutspår detta scenario.

Byggindustrin har drabbats hårdast av konkurser i länet, med nästan 600 byggföretag som gått i konkurs det senaste året, en ökning med 26 procent jämfört med året innan. De branscher som har sett de största ökningarna i antalet konkurser inkluderar kultur-, nöjes- och fritidsbranschen (106 procent), hotell- och restaurangbranschen (53 procent) och detaljhandeln (40 procent).

Mönstret av konkursutvecklingen i Stockholms län avspeglar i stort sett situationen i hela landet, och cirka 60 procent av konkurserna involverade företag som var registrerade i Stockholms stad.

Thomas Byström betonar vikten av branscher som bygg, handel och hotell- och restaurangnäringen som arbetsgivare för unga och som bidrar till levande och attraktiva städer. Han uppmanar beslutsfattare i länet att stödja företag genom att se över avgifter, handläggningstider och betalningsvillkor samt att möjliggöra deltagande i offentliga upphandlingar även för små företag.

Företag med färre än 50 anställda står för 39 procent av alla arbetstillfällen och 31 procent av de kommunala och regionala skatteintäkterna i Stockholms län. Över hälften av de nya jobben i Stockholmsregionen sedan 1990 har skapats i små företag.

SAS satsar på inrikes från Arlanda

Näringsliv SAS satsar på inrikestrafiken och lanserar nya linjer där Arlanda är utgångspunkten: - Med Arlanda som utgångspunkt stärker detta partnerskap svensk infrastruktur, kopplar samman lokala samhällen med världen och främjar större global tillgänglighet. Vi är glada över att kunna öka kapaciteten på flera av SAS inrikeslinjer och samtidigt öppna nya linjer till Halmstad, Kalmar och Sälen. Vi ser fram emot att samarbeta med lokala flygplatser och regionala partners för att säkerställa att de nya linjerna blir framgångsrika, kommenterar SAS VD Anko van der Werff.

Ökning av konkurser i Sigtuna kommun

Näringsliv Konkurserna visade en markant ökning i kommunen under september och nedgången för årets första åtta månader är nu utraderad till att nu ligga på samma nivå som förra året.

Inrikessamarbetet mellan SAS och BRA välkomnas av transportbranschen

Näringsliv Transportbranschen välkomnar samarbetet mellan SAS och Bra: - I en situation där inrikesflyget har haft svårt att återhämta sig efter pandemin tar SAS och BRA ett stort ansvar för inrikestrafiken och flyginfrastrukturen med det här samarbetet, för att leverera fler och bättre förbindelser mellan regioner och storstäder. Det här ger bra förutsättningar för ökad svensk ekonomisk tillväxt och tillgänglighet, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening