valstadagen_pan
Elias Sauk, tidigare märstabo och fullmäktigeledamot, hejar på Donald Trump.Foto: Privat

Förre märstapolitikern hejar på Trump

Idag är det Election day i USA, det vill säga en president ska väljas efter Barack Obama. Förra märstapolitikern Elias Sauk har följt debatten på nära håll senaste månaderna och hoppas på Trump: - Valet betyder mycket för Sverige, säger Sauk till märsta.nu

centrum_artikel_host

Förre KF-ledamoten Elias Sauk (M) lämnade lokalpolitiken i och med att han flyttade till Solna för några år sedan. Men han har inte slutat engagera sig politiskt. Under de senaste månaderna har han kommenterat och analyserat olika utspel i amerikansk media kring kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. När amerikanerna går till valurnorna kommer Sauk att sitta klistrad framför datorn:
– Jag kommer följa en amerikansk blogg som bevakar valet, så det blir ingen sömn för mig på tisdag tills det är avgjort, säger Sauk.

Han har sin favorit i Donald Trump. En kandidat som i svensk media fått mycket kritik för sin politik. För Elias är valet självklart:
– Den flyktingkris som vi tar hand om i Sverige är indirekt USA:s fel. Obama har ingått ett avtal med Muslimska brödraskapet i Syrien, Irak, Libyen och andra länder vilket inneburit mer islamism, folkmord och slavhandel med människor när man ingått allianser med islamister.

För de kristna i mellanöstern är Trump det enda alternativet just nu, menar Sauk:
– Jag och två miljoner andra kristna har stora förväntningar på Trumå då han tänker verka för ett kristet självstyre i Irak.

Hur ser du på den ”Anti-Trump”-bild som spridits i Sverige, knappt någon politiker hoppas på Trumpvinst
– Det är förargligt att svenska politiker är mer oroade av att Trump vinner. Det har också bedrivits en stark opinionsbildning för Clinton som avskräckt många. Men jag har pratat med en del, de stödjer Trump men vågar inte säga det rakt ut.

Varför har du engagerat dig så starkt i det amerikanska valet?
– Därför att det finns en koppling mellan amerikansk utrikespolitik och dagens situation. Jag kommer också ingå i en koalition för en opinion om mellanösternfrågor i USA.

Är Trump en fara för den globala handeln?
– Trump har en annan syn på frihandel. Han tycker inte att vi ska handla mot Kina lika mycket som idag. Svenska folket är irriterade när kinesiska företag anställer barn men vill samtidigt ha billiga saker. Det är vad Trump säger till det amerikanska folket: ”vi använder billiga produkter och bakom det finns misär”.

Han anklagas för rasism…
– Vem anklagas inte för rasism i Sverige? Den som anklagar någon för rasism måste gå till botten av detta. Det finns svarta och liberala muslimer som kommer rösta på Trump.

Finns det något som tilltalar dig med Clinton?
– Hon är väldigt återhållsam politiker, hon vet vad media vill höra. Bakom fasad tycker jag att det är glest.

Men det här med att Trump vill plocka bort Obamacare som svenska politiker kritiserat?
– Den största frågan för svenskar tycker jag är amerikansk utrikespolitik och finanspolitik. Varken du eller jag kan tycka nått om Obamacare. Jag tycker att svenska politiker ska satsa på den svenska sjukvården istället för att gnälla på andras.

Slutligen, hur går det?
– Brexit tyder på att det fanns ett mörkertal i opinion som man inte räknade med. Trump har visat bra siffror de senaste dagarna och det finns en stor chans att han vänder det.

ica_helsida

Morgonkollen

Notiser I dagens Morgonkollen med märsta.nu presenterar vi de senaste uppdateringarna om vädret, kollektivtrafiken, trafiksituationen och blåljusrapporter i Märsta.

sommar i sigtuna kommun

Nyrenoverade Midgårdsbadet öppnar på fredag

Nyheter På fredag öppnar Midgårdsbadet som renoverats inför den kommande sommaren med en ny vattenreningsteknik: - Jag är oerhört glad och nöjd över att vi fått till den nya biologiska badvattenreningen på utebadet. Det innebär att vi nu kan fortsätta att leverera ett bra badvatten de kommande 20-30 åren, för så länge håller det här nya reningssystemet, och vara det uppskattade vattenhål som så många besöker varje sommar, säger bad och simhallschefen Tapani Röyttä.

connys_helsida
defacto_helsida

Villainbrott i Sigtuna

Blåljus Ett säkerhetsbolag slog larm till polisen efter att ha mottagit ett kameralarm om ett pågående inbrott i en villa belägen i Sigtuna. En okänd person hade lyckats ta sig in i bostaden genom baksidan, vilket ledde till att det uppstod skador inomhus. Vid polisens ankomst fanns ingen person kvar på platsen.

mp_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

pantamera_avc_helsida
joes-helsida
nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

elon_helsida
Wenngarns_cafe_helsida

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

valstadagen

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
swedol_outsider
wenngarn_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
mp_outsider
ica_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
joes_outsider
student_outsider
valstadagen_outsider