sap_feb_pan
Elias Sauk, tidigare märstabo och fullmäktigeledamot, hejar på Donald Trump.Foto: Privat

Förre märstapolitikern hejar på Trump

Idag är det Election day i USA, det vill säga en president ska väljas efter Barack Obama. Förra märstapolitikern Elias Sauk har följt debatten på nära håll senaste månaderna och hoppas på Trump: - Valet betyder mycket för Sverige, säger Sauk till märsta.nu

centrum_artikel_host

Förre KF-ledamoten Elias Sauk (M) lämnade lokalpolitiken i och med att han flyttade till Solna för några år sedan. Men han har inte slutat engagera sig politiskt. Under de senaste månaderna har han kommenterat och analyserat olika utspel i amerikansk media kring kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. När amerikanerna går till valurnorna kommer Sauk att sitta klistrad framför datorn:
– Jag kommer följa en amerikansk blogg som bevakar valet, så det blir ingen sömn för mig på tisdag tills det är avgjort, säger Sauk.

Han har sin favorit i Donald Trump. En kandidat som i svensk media fått mycket kritik för sin politik. För Elias är valet självklart:
– Den flyktingkris som vi tar hand om i Sverige är indirekt USA:s fel. Obama har ingått ett avtal med Muslimska brödraskapet i Syrien, Irak, Libyen och andra länder vilket inneburit mer islamism, folkmord och slavhandel med människor när man ingått allianser med islamister.

För de kristna i mellanöstern är Trump det enda alternativet just nu, menar Sauk:
– Jag och två miljoner andra kristna har stora förväntningar på Trumå då han tänker verka för ett kristet självstyre i Irak.

Hur ser du på den ”Anti-Trump”-bild som spridits i Sverige, knappt någon politiker hoppas på Trumpvinst
– Det är förargligt att svenska politiker är mer oroade av att Trump vinner. Det har också bedrivits en stark opinionsbildning för Clinton som avskräckt många. Men jag har pratat med en del, de stödjer Trump men vågar inte säga det rakt ut.

Varför har du engagerat dig så starkt i det amerikanska valet?
– Därför att det finns en koppling mellan amerikansk utrikespolitik och dagens situation. Jag kommer också ingå i en koalition för en opinion om mellanösternfrågor i USA.

Är Trump en fara för den globala handeln?
– Trump har en annan syn på frihandel. Han tycker inte att vi ska handla mot Kina lika mycket som idag. Svenska folket är irriterade när kinesiska företag anställer barn men vill samtidigt ha billiga saker. Det är vad Trump säger till det amerikanska folket: ”vi använder billiga produkter och bakom det finns misär”.

Han anklagas för rasism…
– Vem anklagas inte för rasism i Sverige? Den som anklagar någon för rasism måste gå till botten av detta. Det finns svarta och liberala muslimer som kommer rösta på Trump.

Finns det något som tilltalar dig med Clinton?
– Hon är väldigt återhållsam politiker, hon vet vad media vill höra. Bakom fasad tycker jag att det är glest.

Men det här med att Trump vill plocka bort Obamacare som svenska politiker kritiserat?
– Den största frågan för svenskar tycker jag är amerikansk utrikespolitik och finanspolitik. Varken du eller jag kan tycka nått om Obamacare. Jag tycker att svenska politiker ska satsa på den svenska sjukvården istället för att gnälla på andras.

Slutligen, hur går det?
– Brexit tyder på att det fanns ett mörkertal i opinion som man inte räknade med. Trump har visat bra siffror de senaste dagarna och det finns en stor chans att han vänder det.

steningekompani_helsida

Varning utfärdad för ishalka i Sigtuna kommun

Nyheter En varning har utfärdats för plötslig ishalka i Sigtuna kommun och stora delar av Svealand samt sydostligaste Norrland. Underkylt regn eller regn på kalla vägytor kan orsaka svårigheter med plötslig ishalka.

centrum_host_helsida
connys_helsida
spedition_helsida
pantamera_avc_helsida
sportlov
EXTRA

Fyra döms efter brutal misshandel

Nyheter Fyra personer döms efter en brutal misshandel på Tingvallavägen i Märsta. En man drogs in i en bil av de fyra männen och utsattes sen för slag och sparkar.

funkisfest_helsida
fritidsbanken_sportlov

Renovering av Stora Gatan startar i mars

Nyheter Arbetet med att förnya Stora Gatan i Sigtuna tar sin början den 4 mars och väntas pågå i två år. Handlare på gatan befarar inkomstbortfall. Vilket kommunen ska kompensera för.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

funkisfest_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
stentekompani_outsider
connys
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
spedition_outsider