Foto: Sigtuna kommun
Mattias Askerson (M)Foto: Sigtuna kommun

Kommunen drar Migrationsverket inför rätta

Sigtuna kommun ska pröva om Migrationsverket har rätt att tvinga en kommun att överta ansvar för en asylsökande som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

centrum_artikel_host

märsta.nu har tidigare rapporterat om att Migrationsverket lämnat asylsökande utanför kommunhuset, något som kommunen kritiserat. Det ska även gälla personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Sigtuna kommun anser att Migrationsverket agerar olagligt och begär att myndigheten återtar ansvaret för asylsökande med utvisningsbeslut.
– Detta är i grunden en principiell fråga. Ska Sigtunaborna tvingas bära kostnaderna för statens misslyckanden? Det handlar även om behandlingen av individerna och Migrationsverkets agerande. Är det rimligt att en myndighet riskerar en individs liv och hälsa på detta sätt och sätter en enskild kommun i ett sådant dilemma, uppger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Enda som återstår är domstol
Sigtuna kommun hänvisar till lagen om mottagande av asylsökande och socialtjänstlagen om att den asylsökande inte har rätt till bistånd från kommunen. Sigtuna kommun vill att det prövas huruvida Migrationsverket kan tvinga kommunen att överta ansvaret för asylsökande med utvisningsbeslut, samt ha ersättning för kostnaderna.
– Förvaltningen har haft ett uppdrag att verka för att Migrationsverket ska återta sitt ansvar och ersätta kommunen för de kostnader Migrationsverkets agerande orsakat oss. Vi har försökt att ha en dialog med Migrationsverket men har tyvärr uttömt alla möjligheter till lösning. Vi bedömer därför att det enda som återstår för kommunen, är att väcka talan mot Migrationsverket i allmän domstol, uppger Mikael Brant-Lundin, förvaltningschef, utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen

Här kan du läsa mer om flyktingar som lämnas utanför kommunhuset

 

storemore_helsida
slottsby_helsida
centrum_host_helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

connys_helsida
wenngarn_jul_helsida
ica_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

defacto_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

pantamera_avc_helsida
joes-helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ica_outsider
storemore_out
wnngarn_jul_outsider
nrh_sigtuna
slottsby_outsider
swedol_outsider
centrum_outsider_host
joes_outsider
pantamera_out
connys
ridskola_2020_outsider