defacto_pan2020
Foto: Sigtuna kommun

Flygteknikutbildningen får en simulator

Arlandagymnasiets flygmekanikerutbildning får en simulator som komplement för att träna eleverna i situationer som kan uppstå i yrket.

centrum_artikel_host

Arlandagymnasiet har flygteknikutbildning på Arlanda och nu har en flygsimulator köpts in för att eleverna kan öva moment i cockpit som de möter i både praktik och kommande yrkesliv. Simulatorn är av en Airbus A320.
– Branschen skriker efter kunniga flygmekaniker och vår utbildning är en viktig kugge för att flygtrafiken ska fortsätta fungera. Flygsimulatorn är den enda i sitt slag bland liknande utbildningar, vilket ger eleverna en fördel när de kommer ut i arbetslivet, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Johan Willgard, yrkeslärare, medger att det är svårare att locka elever till yrkesprogram idag. Men Flygteknikprogrammet bedrivs på Arlanda bakom säkerhetsklassat område till stor del och ett av lektionsrummen har helt vikts till simulatorn.
– Vi vill förmedla hur spännande det här yrket är, och hur viktig en flygmekaniker är för flygtrafiken. Det handlar ju inte bara om passagerartrafik, utan Sverige är också beroende av fraktflyg och samhällsnyttig trafik som ambulans- och polisflyg, säger Johan Willgard.

Simulatorn gör att elevernas känsla för olika system i flygplanen ökar samt att de lär sig felsökning och instrumentlära. Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Det är den enda flygteknikutbildningen som erbjuder lärlingsutbildning. Den är även riksrekryterande vilket innebär att intaget av elever sker från hela landet. Branschen skriker efter flygtekniker och de kommande tre åren beräknas underhållsverkstäder ha ett extremt stort behov av att anställa flygmekaniker.

pantamera_avc_helsida
hamnplanen

Axelsson: Kommunledningen har gjort fel på alla punkter

Politik Marie Axelsson riktar nu skarp kritik mot kommunledningen efter beslutet att pausa restaurangen på Hamnplan: - Den moderatledda kommunledningen som styr i minoritet har gjort fel på alla punkter i detta ärende hittills och nu till slut inser de sitt stora misstag, säger Axelsson.

hamnplanen

Restaurang på hamnplan pausas

Nyheter Planerna för en restaurang på Hamnplan pausas tillfälligt efter beslut i samhällsbyggnadskontoret: - Vi tycker fortfarande att en restaurang på Hamnplan vore det bästa, men kostnaderna för detta har dragit iväg rejält på grund av omvärldsfaktorer som vi ju alla känner till. Vi stoppar inte projektet men har valt att pausa det, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst.

centrum_host_helsida
dack_helsida
pendelkaoset

Beslut om tågvärdar står fast

Politik Region Stockholm har beslutat beslutet om att avskaffa tågvärdarna står kvar, något som Vänsterpartiet kritiserar: - Efter de senaste veckornas kaos i trafiken borde det vara uppenbart för alla inblandade att avvecklingen av tågvärdarna är ett stort misstag. Tyvärr förstår inte regionens styre det, uppger Anna Sehlin (V), gruppledare.

defacto_helsida

Stadsdelsmammor ska synas ute

Nyheter Sigtuna kommun har anställt fyra så kallade stadsdelsmammor som ska finnas ute bland allmänheten och sprida kunskap om samhällsservice och öka känslan av delaktighet hos utrikesfödda.

connys_helsida
ica_helsida
joes-helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ica_outsider
dack_outsider
pantamera_out
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
joes_outsider
connys