vintermarknad_pan
Emilia Töyrä, Nordiska rådet, Lars-Halvor Stokstad Oserud, kommunstyrelsens ordförande i Ullenåker, värdkommun för Norges största flygplats Gardemoen samt Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.Foto: Pressbild

Flygplatskommuner inleder samarbete

I samband med Sigtuna kommuns dag i Almedalen så tog kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) tillfället i akt att bjuda in nordiska flygplatskommuner till ett säkerhetspolitiskt samarbete.

centrum_artikel_host

Mot bakgrund av den ryska invasionen i Ukraina så kommer Sigtuna kommun att inleda samarbete med andra nordiska flygplatskommuner om säkerhetspolitisk samverkan.
– Vi är här i Almedalen för att visa att vi tar vårt ansvar fullt ut vad gäller olika typer av frågor som rör landets största och viktigaste flygplats Arlanda. Beredskapsfrågor är jätteviktiga för oss i Sigtuna kommun och det vi gör, eller inte gör, kan komma att påverkar hela Sverige, sa kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Holst vill se stärkt beredskap och förberedelse om något skulle hända. Oscar Jansson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan, medverkade också på seminariet och han konstaterade att det första som Ryssland gjorde var att slå ut Ukrainas flygplatser. Ullenåker är värdkommun för Gardemoen i Oslo och där är kommunen viktig för beredskapen runt flygplatsen. Även Emilia Töyrä från Nordiska rådet som närvarade höll med om att kommunerna runt flygplatserna har en viktig roll.
– Sverige har ett starkt militärt samarbete i Norden. Men när det kommer till övrig beredskap finns det mycket mer att jobba med.

Ullenåker och Sigtuna kommer att vara initiativtagare i frågan och bjuda in representanter från andra nordiska länder där kommuner är värd för flygplatser. Agerandet hyllas av MSB, Myndigheten för säkerhetsskydd och beredskap.

Budgetdebatt på onsdagen: Stora utmaningar väntar

Politik Onsdag 30:e november ska budgeten klubbas för 2023: - Att Sverige, Sigtuna och resten av världen står inför mycket stora ekonomiska utmaningar 2023 på grund av flera sammanvägda faktorer råder ingen oenighet kring, säger Bengt Hellström (KD), gruppledare.

centrum_host_helsida
vintermarknad_helsida
moderat_pan_helsida
agy_oppethus
connys_helsida

Ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Notiser En Ljusmanifestation hölls i Valsta i torsdags för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor: - Vi är tacksamma för att varje år få vara med och bidra med en aktiv ståndpunkt mot våldet mot kvinnor och det är en självklarhet för oss att medverka med andra föreningar, organisationer och kommunen kring frågan, sa Sibtain Govani från Shiamuslimska församlingen i Valsta

dackskifte_helsida
pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
advent_kyrka_helsida
julmarknad_2022
busshållsplatsmordet

Rättegång utan misstänkt i HD

Notiser Högsta domstolen tog upp Busshållsplatsmordet på tisdagen - Men den misstänkte som är delgiven inställde sig inte då han befaras vara i Sierra Leone.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
vintermarknad_outsider
swedol_outsider
centrum_outsider_host
kyrka_outsider_advent
dackskifteoutsider
pantamera_out
marknaden_outsider
connys
nrh