centrum_panorama_hostshopping
Emilia Töyrä, Nordiska rådet, Lars-Halvor Stokstad Oserud, kommunstyrelsens ordförande i Ullenåker, värdkommun för Norges största flygplats Gardemoen samt Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.Foto: Pressbild

Flygplatskommuner inleder samarbete

I samband med Sigtuna kommuns dag i Almedalen så tog kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) tillfället i akt att bjuda in nordiska flygplatskommuner till ett säkerhetspolitiskt samarbete.

centrum_artikel_host

Mot bakgrund av den ryska invasionen i Ukraina så kommer Sigtuna kommun att inleda samarbete med andra nordiska flygplatskommuner om säkerhetspolitisk samverkan.
– Vi är här i Almedalen för att visa att vi tar vårt ansvar fullt ut vad gäller olika typer av frågor som rör landets största och viktigaste flygplats Arlanda. Beredskapsfrågor är jätteviktiga för oss i Sigtuna kommun och det vi gör, eller inte gör, kan komma att påverkar hela Sverige, sa kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Holst vill se stärkt beredskap och förberedelse om något skulle hända. Oscar Jansson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan, medverkade också på seminariet och han konstaterade att det första som Ryssland gjorde var att slå ut Ukrainas flygplatser. Ullenåker är värdkommun för Gardemoen i Oslo och där är kommunen viktig för beredskapen runt flygplatsen. Även Emilia Töyrä från Nordiska rådet som närvarade höll med om att kommunerna runt flygplatserna har en viktig roll.
– Sverige har ett starkt militärt samarbete i Norden. Men när det kommer till övrig beredskap finns det mycket mer att jobba med.

Ullenåker och Sigtuna kommer att vara initiativtagare i frågan och bjuda in representanter från andra nordiska länder där kommuner är värd för flygplatser. Agerandet hyllas av MSB, Myndigheten för säkerhetsskydd och beredskap.

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Nyheter SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

brobygget_2024
connys_helsida
fritidsbanken_helsida
mp_tack_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Nyheter Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

1:a maj

Så firades första maj i Valsta

Nyheter Socialdemokraterna höll 1 maj-firande i Valsta Centrum. LO:s ungsekreterare Elsa Alm höll tal tillsammans med Marie Axelsson och Ann-Bly Lässman.

Liberalerna starta om seniorrådet i kommunen

Nyheter Liberalerna vill att seniorrådet som lades ner 2020 återupptas: – Äldre, som utgör en växande andel av befolkningen, har specifika behov och erfarenheter som måste beaktas för att Sigtuna kommun ska kunna erbjuda tjänster och stöd som verkligen möter deras förväntningar och förbättrar deras livskvalitet, uppger Liberalernas ordförande Anders Eriksson för tidningen Senioren.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
pantamera_out
mp_tack_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider
centrum_outsider_host
fritidsbanken_outsider