moderat_pan_nov
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Flest obehöriga lärare i friskolorna

Friskolorna i kommunen har störst andel obehöriga visar en rapport som Arena idé tagit fram.

centrum_artikel_host
Den fackliga tankesmedjan Arena idé har tagit fram en rapport som visar att andelen obehöriga lärare är störst i friskolor generellt sett i länet. Länssnittet visar att drygt 8 av 10 lärare i kommunal skola är behörig med lärarlegitimation medan cirka 2 av 3 har lärarlegitimation i en friskola.
För Sigtuna kommuns del är det nästan exakt samma siffror som länssnittet, 8 av 10 är behöriga i kommunal skola och 2 av 3 i friskolan, skillnaden mellan skolformerna är 17,8 procent. När det gäller friskolorna i kommunen så har de lägre andel behöriga jämfört med rikssnittet för friskolor som är 7 av 10 lärare med legitimation.
Anelen obehöriga har ökat i den svenska skolan de senaste tio åren, det finns flera orsaker enligt Arena idé. Lärarbrist är en, en annan är att många väljer att anställa obehöriga lärare eftersom de kostar mindre. Enligt rapporten är det också fler utbildade lärare som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många väljs bort, kortsiktiga ekonomiska intressen kan gå före långsiktiga elevintressen enligt rapporten. Större klasser är en annan orsak till att det behövs färre lärare.
För att öka andelen behöriga lärare anser Arena idé att man ska ställa krav på huvudmän med flera skolor som har ojämn fördelning av behöriga, att om man har obehöriga lärare ska även skolpengen påverkas, att man stoppar möjlighet till fjärr- och distansundervisning som ersättning för behöriga lärare samt att stärka de obehöriga lärarnas ställning gentemot arbetsgivaren.

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

humbacken_helsida

Välbesökt jobbmässa på Arlanda

Nyheter Arlandas jobbmässa blev välbesökt och många var intresserade av jobb på flygplatsen: - Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder, kommenterar VD och koncernchefen Jonas Abrahamsson.

defacto_helsida

Så blir nya Kulturcentret i Valsta

Nyheter Valsta Torgs nya Kultur- och aktivitetscenter har röstats fram: - Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

connys_helsida
pantamera_avc_helsida
moderat_pan_helsida
centrum_host_helsida
oppethus_helsida_2023

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

humbacken_outsider
nrh
oppethus_agy_2023_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider