kommun_skoterska
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Flest obehöriga lärare i friskolorna

Friskolorna i kommunen har störst andel obehöriga visar en rapport som Arena idé tagit fram.

centrum_artikel_host
Den fackliga tankesmedjan Arena idé har tagit fram en rapport som visar att andelen obehöriga lärare är störst i friskolor generellt sett i länet. Länssnittet visar att drygt 8 av 10 lärare i kommunal skola är behörig med lärarlegitimation medan cirka 2 av 3 har lärarlegitimation i en friskola.
För Sigtuna kommuns del är det nästan exakt samma siffror som länssnittet, 8 av 10 är behöriga i kommunal skola och 2 av 3 i friskolan, skillnaden mellan skolformerna är 17,8 procent. När det gäller friskolorna i kommunen så har de lägre andel behöriga jämfört med rikssnittet för friskolor som är 7 av 10 lärare med legitimation.
Anelen obehöriga har ökat i den svenska skolan de senaste tio åren, det finns flera orsaker enligt Arena idé. Lärarbrist är en, en annan är att många väljer att anställa obehöriga lärare eftersom de kostar mindre. Enligt rapporten är det också fler utbildade lärare som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många väljs bort, kortsiktiga ekonomiska intressen kan gå före långsiktiga elevintressen enligt rapporten. Större klasser är en annan orsak till att det behövs färre lärare.
För att öka andelen behöriga lärare anser Arena idé att man ska ställa krav på huvudmän med flera skolor som har ojämn fördelning av behöriga, att om man har obehöriga lärare ska även skolpengen påverkas, att man stoppar möjlighet till fjärr- och distansundervisning som ersättning för behöriga lärare samt att stärka de obehöriga lärarnas ställning gentemot arbetsgivaren.
EXTRA

Skatten ökar och SL-kortet blir dyrare

Politik Region Stockholm meddelade på onsdagen sin budget för det kommande året, och den innebär en kärv verklighet för länets invånare. SL-kortet blir 50 kronor dyrare, och skatten höjs med 30 öre per intjänad hundralapp.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
ica_helsida
centrum_host_helsida
joes-helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

connys_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

mp_ute_helsida

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

adhd_kommun

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

nrh_sigtuna

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp_ute_outsider
nrh
centrum_outsider_host
pantamera_out
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
kommun_adhd_outsider
connys
kommun_skoterska_outsider
ica_outsider