Foto: Riksbanken

Fler sökte skuldsanering i kommunen

Efter en klar minskning av antalet personer som sökte skuldsanering 2016 var det återigen en uppgång 2017:- Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Antalet personer som sökte skuldsanering i Sigtuna kommun ökade kraftigt under 2017, från 60 till 92 stycken, i nivå med siffran från 2015 på 89 stycken. I 21 av 26 kommuner i länet ökade antalet personer som sökte skuldsanering, i grannkommunen Väsby var det mer än en fördubbling från 48 personer till 124 personer. I Upplands-Bro ökade antalet med några stycken, i hela länet från 2418 personer till 3504. Ökningen är generell över hela riket och i alla län enligt Kronofogden.

Enklare att genomgå en skuldsanering
En orsak kan vara de nya reglerna om att det blir enklare att söka och genomgå skuldsanering. Lagen ändrades för att många människor under många år levt under knappa ekonomiska förhållanden under lång tid, ibland decennier. I samband med en skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet så kan överskuldsättningen få konsekvenser. Kronofogden har fått ökade anslag för att hantera alla ansökningar om skuldsanering och för närvarande tar det fyra och en halv månad innan handläggningen startar. Det är sedan Kronofogden som bestämmer vem som ska genomgå en skuldsanering.

”För långa väntetider”
Alla kommuner har enligt lag personer som arbetar med skuldsanering. Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, säger i ett pressmeddelande att det är bra att fler får en ny chans i livet.
– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut, säger Per-Olof Lindh. Vi har effektiviserat handläggningen och vidtagit flera andra åtgärder, till exempel tagit in resurser från andra delar av myndigheten, rekryterat och förstärkt med extra personal. Men trots detta har vi svårt att säkra rimliga väntetider utan att riskera andra delar av vår verksamhet. Det kan tilläggas att Sverige har varit inne i en högkonjunktur. Om ekonomin försämras kan vi förmodligen förvänta oss ännu fler ansökningar, och då riskerar handläggningstiden att bli ännu längre än i dag.

Nattpendeltåg till Märsta, Rosersberg och Arlanda från augusti 2026

Politik Resenärer i kommunen kan se fram emot fler pendeltågsavgångar nattetid. Från och med augusti 2026 inför Region Stockholm ett pilotprojekt med utökad nattpendeltågstrafik på sträckan Södertälje–Uppsala via Stockholm City. Satsningen omfattar bland annat Märsta, Rosersberg och Arlanda, och genomförs för att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig dygnet runt.

EXTRA

Misshandel vid restaurang i Märsta

Blåljus Polis och ambulans larmades på lördagskvällen till en restaurang i Märsta efter en misstänkt misshandel. En person hade blivit slagen utanför restaurangen och uppgavs ha skador i huvudet.

Flygplan mot Arlanda larmade om rök i kabin

Blåljus Ett flygplan från Air France, på väg från Paris till Arlanda, aktiverade ett nödlarm på lördagskvällen efter en indikation om möjlig rökutveckling i kabinen. Händelsen inträffade när planet befann sig på hög höjd, cirka tre mil söder om Stockholm.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening