centrum_panorama_hostshopping
Landstinget vill att fler söker råd om motion och träningFoto: Daniel Iskander
Anna Starkbring (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landstingFoto: Pressbild

Fler borde söka råd om motion

Det var inte många som sökte råd om fysisk aktivitet i kommunen via hälso- och sjukvårdsmottagningar, något som Liberalerna i Stockholms läns landsting vill ändra på.

centrum_artikel_host

Rådgivning om motion och träning ökar allt mer i Stockholms läns landsting. Det är vid kontakt med vård- och hälsocentraler som patienter kan få rådgivning enligt ett pressmeddelande från Liberalerna i Stockholms läns landsting. I Sigtuna kommun var det bara 574 personer som under 2015 fick rådgivning, det motsvarar 12,9/1000 invånare vilket är i länsbotten.
– n modern hälso- och sjukvård ska inte bara bota och lindra utan också förebygga sjukdom. Vi vet att motion och träning är bra för att både behandla och förebygga, men det kan ibland vara svårt att komma igång eller veta hur man ska göra. Fysisk aktivitet är bevisat effektivt för både fysisk och psykisk hälsa, kommenterar Anna Starkbring (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Bara i tre andra kommuner är det färre som söker rådgivning. i Väsby är siffran 19,7/1000 invånare. Bara Nynäshamn, Salem och Tyresö har lägre siffror än Sigtuna. Norrtälje, Botkyrka och Nykvarn ligger i toppen kring 30/1000 invånare. Vid fysisk aktivitet minskar man risken för flera hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, vissa cancerformer samt fetma och depression. Det leder också till en starkare kropp, sänkt blodtryck, sänkta blodfetter, ökad stresstolerans med mera.
– Mer rådgivning som uppmuntrar till fysisk aktivitet är ett viktigt exempel på hur vården kan arbeta mer förebyggande – och på hur vår hälsa ofta handlar om vårt eget ansvar. Sjukdom kan slå blint, men risken för ohälsa kan ändå minskas genom aktiva val, fortsätter Anna Starkbring (L)

Att det finns variationer i länet tror Starkbrink beror på olika behov och olika arbetssätt. Hon vill nu se att de läkare, distriktssköterskor, psykologer och andra som kommit långt med rådgivningen om motion kan vara förebilder för andra.

centrum_host_helsida
mp_tack_helsida

Beslut om Kultur- och Aktivitetscenter i Valsta

Politik I gårdagens kommunfullmäktige, den 18 juni, beslutades det att bygga ett nytt kultur- och aktivitetscenter i Valsta. Centret ska bli en mötesplats med aktiviteter för barn och unga, och byggstarten är planerad till våren 2025.

brobygget_2024
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

fritidsbanken_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
brobygget_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider
connys