vinter_pan
Landstinget vill att fler söker råd om motion och träningFoto: Daniel Iskander
Anna Starkbring (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landstingFoto: Pressbild

Fler borde söka råd om motion

Det var inte många som sökte råd om fysisk aktivitet i kommunen via hälso- och sjukvårdsmottagningar, något som Liberalerna i Stockholms läns landsting vill ändra på.

centrum_artikel_host

Rådgivning om motion och träning ökar allt mer i Stockholms läns landsting. Det är vid kontakt med vård- och hälsocentraler som patienter kan få rådgivning enligt ett pressmeddelande från Liberalerna i Stockholms läns landsting. I Sigtuna kommun var det bara 574 personer som under 2015 fick rådgivning, det motsvarar 12,9/1000 invånare vilket är i länsbotten.
– n modern hälso- och sjukvård ska inte bara bota och lindra utan också förebygga sjukdom. Vi vet att motion och träning är bra för att både behandla och förebygga, men det kan ibland vara svårt att komma igång eller veta hur man ska göra. Fysisk aktivitet är bevisat effektivt för både fysisk och psykisk hälsa, kommenterar Anna Starkbring (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Bara i tre andra kommuner är det färre som söker rådgivning. i Väsby är siffran 19,7/1000 invånare. Bara Nynäshamn, Salem och Tyresö har lägre siffror än Sigtuna. Norrtälje, Botkyrka och Nykvarn ligger i toppen kring 30/1000 invånare. Vid fysisk aktivitet minskar man risken för flera hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, vissa cancerformer samt fetma och depression. Det leder också till en starkare kropp, sänkt blodtryck, sänkta blodfetter, ökad stresstolerans med mera.
– Mer rådgivning som uppmuntrar till fysisk aktivitet är ett viktigt exempel på hur vården kan arbeta mer förebyggande – och på hur vår hälsa ofta handlar om vårt eget ansvar. Sjukdom kan slå blint, men risken för ohälsa kan ändå minskas genom aktiva val, fortsätter Anna Starkbring (L)

Att det finns variationer i länet tror Starkbrink beror på olika behov och olika arbetssätt. Hon vill nu se att de läkare, distriktssköterskor, psykologer och andra som kommit långt med rådgivningen om motion kan vara förebilder för andra.

connys_helsida
ica_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

nrh_sigtuna
pantamera_avc_helsida

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

defacto_helsida
vinter_helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

joes-helsida
slottsby_helsida

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

oppethus_dec

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
vinter_outsider
ridskola_2020_outsider
oppethus_out
ica_outsider
joes_outsider
storemore_out
connys
pantamera_out
slottsby_outsider
nrh