centrum_panorama_hostshopping
Foto: Jamshid Jamshidi
Foto: Jamshid Jamshidi

Fira nyår med förnuft

Nyår närmar sig och för den som vill fyra av fyrverkerier kan det krävas tillstånd enligt Polisen.

centrum_artikel_host

Det råder som bekant 18-årsgräns för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Om dua ska fyra av inom tätbebyggt område så kan det även krävas tillstånd. Även om du ska ha smällare är det 18-årsgräns. Tillstånd söker man hos Polisen, den som ska sälja ska söka handelstillstånd via kommunen.

Varje år skadas ca 100 personer i samband med nyårsfirandet, direkt kopplat till fyrverkerier. Några av dessa blir så allvarligt skadade att de behöver läggas in på sjukhus. Trots åldersgränsen är det konstaterat att även minderåriga skadar sig.
– De som skadas är ofta ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på explosiva varor, i ett pressmeddelande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det senaste dygnet har det på flera håll i länet rapporterats om att personer skjuter smällare på allmänna platser. Även i Sigtuna kommun har det kommit in incidenter. Händelserna rubriceras som brott mot ordningslagen. Polisen har dock inte kunnat ingripa vid någon av händelserna även om man hade en patrull utkallad till Valsta under annandagen exempelvis.

brobygget_2024
fritidsbanken_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

14 miljoner till utsatta skolor i kommunen

Nyheter Skolverket har delat ut cirka 14,5 miljoner kronor till tre skolor i kommunen: - Regeringen vill göra det mer attraktivt att arbeta på skolor med svårare förutsättningar, uppger skolminister Lotta Edholm.

Nedfallet träd blockerar väg 893

Notiser På väg 893 mellan Starmossen och Benstocken har ett nedfallet träd blockerat stora delar av körbanan i båda riktningarna. Personal är på väg för att åtgärda situationen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
brobygget_outsider
klara_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host