vintermarknad_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Femton hektar skog avverkades

Skogen i Odensala som drabbades av en ovanlig svampsjukdom har nu avverkats och bränts för att inte sprida sporer vidare.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade tidigare om att skog i Odensala drabbats av svampen Diploida. Med anledning av det fick ägaren på egen hand avverka, flicka och bränna ca 15 hektar skog. Markägaren fick själv stå för alla kostnader enligt ett pressmeddelande från Skogssällskapet. Eftersom utbrott av den aktuella sjukdomen inte är reglerad i vare sig skogvårds- eller växtskyddslagstiftningen så kan markägaren inte få ersättning. Det finns heller ingen försäkring som täcker förluster eftersom det anses handla om en ny skadegörelse.

Skogssällskapet vill nu verka för att fler inte ska drabbas på samma sätt som markägaren i Odensala. Fler utbrott av svampen är att vänta i Sverige samtidigt som det är viktigt att begränsa spridningen. Det finns heller inget krav på att skogen måste avverkas utan det gjordes på eget initiativ:
– Vi behöver en lagstiftning som kan användas om en svamp hotar att skada skogen regionalt eller nationellt – en lag som gör det möjligt för samhället att bromsa utvecklingen i tidigt skede, säger Jan Stenlid, professor i skogspatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

pantamera_avc_helsida
anders_dans_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
advent_kyrka_helsida
vintermarknad_helsida
defacto_helsida
agy_oppethus
julmarknad_2022
moderat_pan_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
connys
pantamera_out
swedol_outsider
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
kyrka_outsider_advent
vintermarknad_outsider
marknaden_outsider
anders-outsider_dans