helsida_bostad
Foto: Jamshid Jamshidi

Femton hektar skog avverkades

Skogen i Odensala som drabbades av en ovanlig svampsjukdom har nu avverkats och bränts för att inte sprida sporer vidare.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade tidigare om att skog i Odensala drabbats av svampen Diploida. Med anledning av det fick ägaren på egen hand avverka, flicka och bränna ca 15 hektar skog. Markägaren fick själv stå för alla kostnader enligt ett pressmeddelande från Skogssällskapet. Eftersom utbrott av den aktuella sjukdomen inte är reglerad i vare sig skogvårds- eller växtskyddslagstiftningen så kan markägaren inte få ersättning. Det finns heller ingen försäkring som täcker förluster eftersom det anses handla om en ny skadegörelse.

Skogssällskapet vill nu verka för att fler inte ska drabbas på samma sätt som markägaren i Odensala. Fler utbrott av svampen är att vänta i Sverige samtidigt som det är viktigt att begränsa spridningen. Det finns heller inget krav på att skogen måste avverkas utan det gjordes på eget initiativ:
– Vi behöver en lagstiftning som kan användas om en svamp hotar att skada skogen regionalt eller nationellt – en lag som gör det möjligt för samhället att bromsa utvecklingen i tidigt skede, säger Jan Stenlid, professor i skogspatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

EXTRA

Öhlund kopplas till Hells Angels

Politik SD:s toppnamn Rune Öhlund kopplas till Hells Angels avslöjar Expo: - Jag tar avstånd från deras leverne och vad dom håller på med, säger Öhlund till Expo.

pantamera_avc_helsida
toppbanner
defacto_helsida
EXTRA

Märstabo döms för våldtäkt mot barn

Notiser En man i 35-årsåldern från Märsta döms för våldtäkt mot barn. Enligt domen ska han ha utfört handlingar mot en flicka i 10-årsåldern som är att jämställa med våldtäkt.

connys_helsida
centrum_sommar2022_helsida
ungdomsarbete_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
arbete_outsider
connys
centrum_sommar_outsider2022
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
nrh