vinter_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Femton hektar skog avverkades

Skogen i Odensala som drabbades av en ovanlig svampsjukdom har nu avverkats och bränts för att inte sprida sporer vidare.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade tidigare om att skog i Odensala drabbats av svampen Diploida. Med anledning av det fick ägaren på egen hand avverka, flicka och bränna ca 15 hektar skog. Markägaren fick själv stå för alla kostnader enligt ett pressmeddelande från Skogssällskapet. Eftersom utbrott av den aktuella sjukdomen inte är reglerad i vare sig skogvårds- eller växtskyddslagstiftningen så kan markägaren inte få ersättning. Det finns heller ingen försäkring som täcker förluster eftersom det anses handla om en ny skadegörelse.

Skogssällskapet vill nu verka för att fler inte ska drabbas på samma sätt som markägaren i Odensala. Fler utbrott av svampen är att vänta i Sverige samtidigt som det är viktigt att begränsa spridningen. Det finns heller inget krav på att skogen måste avverkas utan det gjordes på eget initiativ:
– Vi behöver en lagstiftning som kan användas om en svamp hotar att skada skogen regionalt eller nationellt – en lag som gör det möjligt för samhället att bromsa utvecklingen i tidigt skede, säger Jan Stenlid, professor i skogspatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

joes-helsida
ica_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

storemore_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

defacto_helsida
slottsby_helsida
vinter_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
pantamera_out
ica_outsider
storemore_out
swedol_outsider
vinter_outsider
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
slottsby_outsider
centrum_outsider_host