centrum_panorama_hostshopping
Flyttfågelfästingen hittades på häst i SigtunaFoto: SVA/Rapportera fästing

Fästing som kan ge blödarfeber hittad på häst i Sigtuna

En exotisk fästing, så kallad flyttfågelfästing, har hittats i Sigtuna. Fästingen kan sprida bland annat blödarfeber.

centrum_artikel_host

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppger att fem fästingar av den så kallade flyttfågelfästingen hittats, en av dessa i Sigtuna och de fyra andra på Gotland. Fästingen har fått sitt namn eftersom den liftar med fåglar från Asien, Afrika och södra Europa. SVT Stockholm var först med att rapportera om fästingfyndet i Sigtuna.
– Om det blir ett varmare och torrare klimat kan man tänka sig att den i förlängningen kan etablera sig här, säger Anton de Jong på Statens veterinärmedicinska anstalt, till SVT.

SVA uppmanar allmänheten att rapportera in fästingfynd genom projektet Rapportera fästing. Smittas man av en fågelfästing så kan det ge allvarliga sjukdomar, såsom krimkongovirus, blödarfeber och olika typer av fläckfebervirus. SVA uppger att sommaren varit gynnsam för flyttfågelfästingen eftersom den kräver extremväder och torka under längre tid. Sommaren 2023 var gynnsam för fästingen. Fyndet i Sigtuna gjordes på en häst. Stockholm är en av de mest drabbade områdena i landet tillsammans med Västra Götaland och Skåne.

Här kan du rapportera fästingfynd

pantamera_avc_helsida
brobygget_2024
centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida
connys_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
klara_outsider
fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider