eldsjal2024_pan
Pojkar i Sigtuna idrottar mest - flickor i Valsta och Tingvalla minst.

Pojkar i Sigtuna idrottar mest – Flickor i Valsta och Tingvalla minst

Idrottsutövandet i kommunen visar på starka kontraster. Flest idrottande ungdomar finns bland pojkarna i Sigtuna medan flickor i Valsta och på Tingvalla idrottar minst.

centrum_artikel_host

En nyligen publicerad rapport från Riksidrottsförbundet kastar ljus över skillnaderna i idrottsdeltagande mellan könen i Sigtuna. Enligt rapporten, som Newsworthy sammanställt ur ett lokalt perspektiv, var det en markant större andel pojkar än flickor som deltog i idrottsaktiviteter under 2022, med endast en av tio tjejer som deltog i Västra Valsta och Tingvalla.

Siffrorna, som samlats in från 290 kommuner i hela landet, visar att 38 procent av pojkarna mellan 7 och 25 år deltog i någon form av föreningsidrottsaktivitet under året, medan motsvarande siffra för flickor var 30 procent. Denna trend, där pojkar deltar mer i föreningsidrott än flickor, är inte unik för Sigtuna utan återfinns i majoriteten av kommunerna i Sverige.

Skillnaden i idrottsdeltagande mellan könen tenderar att öka med åldern, och en förklaring till detta är att tjejer oftare väljer att träna utanför föreningsidrotten, till exempel på gym.

I Stockholms län varierar andelen idrottande flickor mellan olika kommuner. Vaxholms kommun sticker ut med den högsta andelen, där 53 procent av flickorna deltog i idrottsverksamhet. Å andra sidan hade Södertälje kommun den lägsta andelen, med endast 26 procent av flickorna som deltog.

helgens matcher

Så spelar bygdens lag

Fotboll Redan på fredagskvällen var två av bygdens lag igång. Märsta IK spelade 1-1 mot Roslagsbro och Sigtuna IF vann borta i Uppsala mot Gränby.

connys_helsida
division 3

Oavgjort för Märsta IK i Upplandsderbyt

Fotboll En spännande match utspelades på Midgårdsvallen i Märsta när Märsta IK mötte Roslagsbro i Division 3 Norra Svealand. Matchen slutade oavgjort, 1-1, efter en intensiv kamp på planen.

Fler ska lockas till aktivitet och idrott

Sport Region Stockholm har skapat en plan för att få fler människor att vara aktiva och idrotta. Målet är att göra befolkningen friskare, stärka gemenskapen och göra Stockholm ännu mer attraktivt.

mp_helsida_eu

RA19 Herrjuniorer klara för SM-slutspel

Innebandy RA19:s herrjuniorer kommer helgen 19-21 april att göra upp om SM-titeln i IFU Arena, Uppsala: - Vi har som lag haft en väldigt bra säsong där vi endast förlorat en match, säger lagkapten William Christoffersen.

pantamera_avc_helsida

Rosenberg vann Serbia Open

kampsport I helgen deltog Kim Taekwondo i den prestigefyllda Världsrankingtävlingen Serbia Open i Belgrad med tre tävlande i spetsen. Två av dem tävlar fortfarande för att säkra en plats i landslaget inför det kommande EM i Albanien.

centrum_host_helsida
helgens matcher

Nu är serierna igång

Fotboll Bygdens lag har inlett seriespelet. De regionala serierna förra veckan och de lokala nu i helgen. Redan på fredagskvällen vann Sigtuna IF på Prästängarna mot Frösunda med 6-2!

eldsjal2024_helsida
division 3

MIK inledde Division 3 med seger

Fotboll Märsta IK inledde Division 3-säsongen med en imponerande seger på hemmaplan mot Gamla Upsala. Trots en utvisning lyckades laget säkra en 2-0-vinst, med mål av Mass Khan och Benjamin Suskic.

storemore_helsida
kvalextra!

Skånela skrällde i Kungsbacka och skaffade sig matchboll

Handboll Skånela fortsätter sin imponerande framfart i kvalet till Handbollsligan genom att vinna den andra kvalmatchen mot Aranäs och därmed ta ledningen med 2-0 i matcher. Matchen, som hölls i Kungsbacka sporthall, bjöd på spänning från början till slut inför 571 åskådare.

kvalextra

Skånela möter Aranäs i kvalet

Handboll På torsdagen blev det klart att Skånela IF:s herrar står inför en spännande utmaning då de möter HK Aranäs i kvalet till handbollsligan.

damallsvenskan

Klart nederlag i derbyt: Vi går inte 100 procent

Handboll Skånela föll i derbyt mot Tyresö på söndagen med 32-27 i Vikingahallen: - Tyresö är duktiga och kliniska i sina val jämfört med sina tidigare matcher, de vinner rättvist, sa assisterande tränaren Sara Hornö till märsta.nu.

herrallsvenskan

Derbyseger för Skånela

Handboll Skånela säkrade en imponerande seger i det hett omdiskuterade Stockholmsderbyt mot Tyresö på måndagskvällen, med en övertygande vinst på 32-27.

damallsvenskan

Skånela vann trots tappad storledning

Handboll Skånela tar sin tredje seger i Damallsvenskan efter 27-26 mot Kroppskultur: - Spelar vi som vi gör i första så har vi i Damallsvenskan att göra, sa tränare Jimmy Karlsson.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
connys
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
storemore_out
nrh_sigtuna