centrum_panorama_hostshopping
Bruno LandstedtFoto: Privat
Josefin Brodd och Olov Holst

Ett misstag att lägga ner Kommunala pensionärsrådet

Sigtuna kommunstyrelse beslutade i början på detta år att lägga ner det kommunala pensionärsrådet (KPR) delvis därför att vi uppfattades som besvärliga när vi framförde våra krav.

Sigtuna är näst sämst i Sverige när pensionärerna själva har bedömt helheten i kommunens äldrevård när Socialstyrelsen redovisar läget bland landets alla kommuner. Till det skall det läggas den kris som vi haft på grund av coronaviruset som tydligt visat på allvarliga brister.

Nu om någonsin behöver kommunen samarbeta med pensionärerna för att bli så bra som man vill framhålla. Vi såg nyligen i Märsta. nu kommunstyrelsens ordförande och äldre-och omsorgsnämndens ordförande utlova en bättre äldreomsorg och då behövs KPR. ”Vi ska ha den bästa välfärdstjänsten i Sverige” uttalade KS ordförande Olof Holst.

Ett av de stora problemen i det gamla KPR var att de politiskt tillsatta ledamöterna inte alltid hade någon koppling till den nämnd de skulle representera. KPR är ett rådgivande organ och förhoppningsvis skall ledamöterna ta med sig frågor om äldres situation till KPR samt rapportera tillbaka till sin nämnd och politiska grupper vad som diskuterat i KPR.

Vi har tidigare haft Kommunstyrelsens ordförande som ordförande i KPR och det har medfört att många äldrefrågor kommit upp i kommunstyrelsens bord. Så har inte varit fallet under den senaste mandatperioden. Äldreriksdagen var ett sådant exempel på en idé som aktualiserades av rådet och där Kommunstyrelsen beslutade om inrättandet. På senare år tog Äldre-och Omsorgsnämnden hand om riksdagen och lade ner en mycket uppskattad verksamhet.
KPR behövs.  Visa på att Ni kan tänka om och tänka rätt och att äldrefrågan återinförs i form av ett nytt och förhoppningsvis bättre KPR

  • Bruno Landstedt

Svar från Olov Holst och Josefin Brodd

Inget misstag att lägga ner KPR

Vi vet inte för vilken gång i ordningen Bruno Landstedt återkommer till frågan om nedläggningen av det kommunala pensionärsrådet (KPR). Den här gången med påståendet att det var ett misstag och att det gjordes för att deltagarna upplevdes som besvärliga. Inget av detta stämmer förstås.

Kommunledningen var, som alltid, ytterst noggrann innan beslutet att ersätta KPR med annan form av medborgardialog togs. En gedigen utredning gjordes och låg till grund för beslutet. Rådet lades ned eftersom det inte var ett effektivt verktyg för medborgardialoger. En liten, priviligierad skara personer som dessutom i många fall hade andra politiska uppdrag och därmed möjlighet att påverka ändå, träffade politiker och tjänstemän på möten där det sällan framfördes konstruktiva förslag eller tankar. Stora resurser lades ned på dessa möten, men med minimal effekt på kvaliteten i äldreomsorgen.

Landstedt själv lyfter tydliga bevis för detta i sin insändare genom att nämna hur dåligt Sigtunas äldreomsorg rankades under de 15 åren när han och socialdemokraterna styrde kommunen, trots att KPR då var ”aktivt”. Det torde därmed vara uppenbart att KPR aldrig varit lösningen på problemet. Landstedt skriver i sin slutreplik att ”äldrefrågan återinförs i form av ett nytt och förhoppningsvis bättre KPR”. Han är alltså fullt medveten om att KPR inte fungerade tillfredsställande, men ändå begär han gång på gång att det ska återinföras.

Det finns flera påståenden i insändaren som är både märkliga och felaktiga. Till exempel att fler äldrefrågor kom upp på kommunstyrelsens (KS) bord när dåvarande kommunstyrelseordförande (KSO) var ordförande i KPR. Äldrefrågor ska givetvis hanteras av äldre- och omsorgsnämnden. I vissa fall ska ärenden som berör äldreomsorgen, t.ex. rörande byggnation och liknande, hanteras av KS. Dock har dessa ärenden alltid passerat äldre- och omsorgsnämnden innan hantering och beslut i KS. Att dessa skulle blivit färre har nog Bruno Landstedt svårt att påvisa.

Vidare påstår Landstedt att Äldreriksdagen är nedlagd. Detta stämmer inte, utan med anledning av den pågående pandemin tvingades vi ställa in den i år. Något som även Landstedt borde ha förståelse för.

Landstedt lyfter också bristerna som framkommit under Coronapandemin och får det att låta som om de är lokala och unika för Sigtuna. Inget kan vara mer missvisande. Bristerna är nationella och kan till stor del läggas Landstedts egna s-regering till last.

Den moderatledda kommunledningen vill förstärka och förbättra kommunens arbete kring frågor som berör våra äldre och pensionärer. Även fortsättningsvis ska det primärt vara äldre- och omsorgsnämnden som hanterar dessa frågor. Men fler invånare ska få möjlighet att vara delaktiga, inte enbart ett fåtal individer från väletablerade pensionärsorganisationer. Därmed inte sagt att dessa organisationer inte fyller en viktig funktion i vår kommun. Det är beklagligt att Landstedt påstår att KPR lades ner för att deras krav upplevdes som besvärliga, då vi under våren aktivt försökt skapa en god dialog och hitta nya samarbetsformer med organisationerna. En dialog där även Landstedt deltagit. Uppfattningen från vår sida var att vi hittat ett sätt att arbeta tillsammans framöver, men i och med denna insändare får vi anta att diskussionerna fortsätter även efter sommaren.

Kommunledningen har fullt fokus på att göra äldreomsorgen i Sigtuna till en av landets bästa. Förutom skolan finns det inget område som ges så mycket fokus och resurser som äldreomsorgen. Det kommer däremot ta tid att återuppbygga det socialdemokraterna raserade under sina år vid makten. Lösningen är inte att återinrätta ett kommunalt pensionärsråd som uppenbarligen inte fungerade tillfredsställande.

  • Josefin Brodd (M), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

connys_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

brobygget_pask
centrum_host_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

storemore_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

sd_pask_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

pantamera_avc_helsida

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

steningekompani_helsida

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

sd_pask_outsider
outsider_aldreomsorg
stentekompani_outsider
connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
brobygget_pask_outsider
storemore_out