defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

En bostad kan tydligen vara hur liten som helst, det gäller bara att blunda

Mats Weibull (M) skriver i sin insändare ”Nej en bostad kan inte vara hur liten som helst". Mot bakgrund av de uppgifter som nu framkommit ska kommunens bygglovsenhet ta upp frågan om en förnyad tillsyn på fastigheten vilket ska beslutas i närtid.

centrum_artikel_host

Först nu efter vår insändare verkar det som att Mats Weibull (M) tänker starta en undersökning gällande dessa bostäder. Mats Weibull fick i februari 2021 en anmälan om att det på Tingvallavägen 11 verkade vara fast boende. Anmälaren säger sig ha sett lekande barn och tvätt på tork där, och det finns misstanke om att folk bor permanent där. Om man gjort en kontroll på plats, hade man kunnat se att det satts upp brevlådor där. Vilket borde stärkt misstanken om permanentboende, någon sådan kontroll har inte gjorts.

Den som har minsta kännedom om byggnaden borde inse att det knappast kan vara lämpligt att bo där permanent. Det finns ju inga fönster annat än på affärslokalerna som är ut mot gatan. Detaljplanen tillåter inte bostäder på fastigheten, det finns bara godkännande för handel. Ändå så sker ingen kontroll på plats, för att ta reda på om det finns bostäder där. Hur är det möjligt att Mats Weibull inte tog anmälan på större allvar våren 2021? Finns det misstanke om att barn far illa, är man enligt Barnkonventionen skyldig att agera. Trots det gör man inte besök på den aktuella fastigheten för att ta reda på hur det ligger till.

Vi mejlade påminnelse till Mats Weibull 1 september 2021, inte heller det resulterade i någon åtgärd. Om inte vi i Hyresgästföreningen gjort jobbet åt kommunen, besökt platsen och offentliggjort vad vi sett, vad hade då hänt? Hade Mats Weibull (M) då beslutat om ny tillsyn? Svaret ger Mats Weibull själv i sin replik ”Mot bakgrund av de uppgifter som nu framkommit”. Det är uppgifter som man från kommunens sida borde tagit fram redan våren 2021.
Efter vårt avslöjande kan man inte längre låta bli att agera, ansvar för det inträffade borde utkrävas av de som försatt småbarnsföräldrar med sina barn i denna situation.

Man kan undra om det finns fler likande bostäder i kommunen? Eftersom bostadsbristen är stor, så vi befarar att det finns fler liknade fall.

Slutligen Mats Weibull, vi vet vad som gäller för bostäder, frågan var retorisk.

  • Hyresgästföreningen Sigtuna
    Hans Törnqvist
    Ordförande

Läs mer: En bostad kan inte vara hur liten som helst

Läser mer: Kan en bostad vara hur liten som helst

Inskränkt frihet för vem?

Insändare Nyårsafton och andra högtider ska vara festliga för dem som vill fira. Miljöpartiet vill att Sigtuna, som flera andra kommuner, ordnar ett nyårsfirande för kommuninvånarna med till exempel en ljusshow, som är vacker utan att vara skrämmande för människor och djur.

defacto_helsida
yrkesutbildning
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

pantamera_avc_helsida
ica_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

centrum_host_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

connys_helsida
moderat_pan_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Insändare När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
ica_outsider
nrh
pantamera_out
connys