eldsjal2024_pan
Foto: Pressbild

Elcykelstölder ökar i Sigtuna kommun

Under 2022 anmäldes 11 elcykelstölder i Sigtuna kommun, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med tidigare år. Trots att ökningen är relativt låg i jämförelse med andra kommuner i länet, visar den ändå på ett oroande trend i takt med att elcyklar blir allt mer populära som ett hållbart och bekvämt alternativ för transport.

centrum_artikel_host

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes totalt 2 336 elcykelstölder i Stockholms län under 2022. Det är något färre än året innan, men ändå en ökning med 14 procent jämfört med 2020, då man för första gången började redovisa stölder av elcyklar som en separat kategori.

Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If, varnar för den ökade risken för elcykelstölder och betonar vikten av att vidta förebyggande åtgärder. Elcyklar är ofta betydligt dyrare än vanliga cyklar, och ett nytt batteri till en elcykel kan kosta upp till 3 000 kronor. Ett vanligt misstag är att lämna batteriet kvar på cykeln, vilket kan göra det till ett attraktivt mål för tjuvarna.

Flera försäkringsbolag har som krav att batteriet ska plockas bort från en parkerad cykel för att få full ersättning vid stöld. Utan borttaget batteri kan ersättningen minska med upp till 50 procent. Att använda ett starkt och godkänt lås är också en viktig åtgärd för att förebygga stölder. Enligt Johan Granholm är det endast de kraftigaste godkända låsen, såsom bygel- eller kättinglås, som kan stå emot tjuvarnas försök att stjäla cykeln med hjälp av exempelvis vinkelslip, dyrkning eller hammare.

Granholm rekommenderar också att komplettera med ett spiral- eller vajerlås för att låsa fast hjulen och att alltid låsa fast cykeln i ett fast föremål med antingen ett bygel- eller kättinglås. Att vara noggrann med att använda starka lås och ta bort batteriet vid parkering kan bidra till att minska risken för elcykelstölder och skydda den investering som en elcykel utgör.

Med den ökande populariteten av elcyklar är det viktigt att cyklisterna är medvetna om risken för stölder och tar nödvändiga åtgärder för att skydda sina cyklar. Genom att använda godkända lås, ta bort batteriet och låsa fast cykeln på ett säkert sätt kan man minska risken för att drabbas av elcykelstölder.

Fotnot: Denna text genererades med hjälp av en textrobot

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

eldsjal2024_helsida
connys_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
mp_eu_outsider