centrum_panorama_hostshopping
Statyn med Edith Kotka Nyman, med på bilden även Olov Holst (M) och Helen Kavanaugh Berglund, biträdande kommundirektör.Foto: Insändarbild

Edith Kotka Nyman hyllades i Rakvere

Sigtuna kommuns vänort Rakvere hyllade Edith Kotka Nyman som under många år bodde i Märsta och gjorde stora insatser för den estniska befolkningen.

centrum_artikel_host

För en vecka sedan sattes Sigtuna på kartan för evigt I Estland. En staty över en av kommunens invånare avtäcktes nämligen i Rakvere. Edith Kotka Nyman som är förevigad i sin estniska hemort tillika Sigtunas vänort sedan 1990. Edith flydde från Estland 1944 och hamnade tjugo år senare i Märsta där hon kom att leva i 53 år innan hon gick bort 2017.

Under hela 1990-talet pågick ett intensivt samarbete mellan vänorterna Sigtuna och Rakvere. Sigtunas engagemang och stöd för sin vänort under tiden för Estlands återvunna självständighet 1991 och åren därefter, är väldigt uppskattat och uppmärksammat i Rakvere. Sigtuna hjälpte till med allt från renovering av vatten- och avloppssystemen, uppbyggnad av förfallna skolor och barnhem, kulturutbyten och insamling av pengar till familjer som behövde ekonomiskt stöd.

Flera vänortsbesök genomfördes såväl i Sigtuna som i Rakvere. Ett av de största besöken ägde rum 1992 när 120 personer från Sigtuna kommun reste till Rakveres ”Sigtunadagar”. Det var bl.a. personer från kommunledningen, Sigtuna kulturförening, Sigtuna museum, Baptistkyrkan, körer och privatpersoner.

Året efter genomfördes ”Rakvere-dagar” i Sigtuna och över 25 olika kulturevenemang ägde rum runtom i kommunen. Engagemanget i Sigtuna bestod av kommunens vänortsarbete med officiella kontakter, men också av ett stort stöd från privatpersoner, företag och föreningar. 1993 bildades Sigtuna-Rakvere vänortsförening som under flera år kom att ha ett nära samarbete mellan vänorterna och dess invånare.

Utöver dessa festliga besök och resor, skickades hjälpsändningar med matvaror, leksaker, kläder mm till Estland. T.o.m. två avlagda brandbilar, en sopbil och en polisbil kördes till Rakvere från Sigtuna.

Edith var engagerad i vänortsföreningen och arbetade som tolk åt kommunen. 1998 utsågs hon till hedersmedborgare av Rakvere stad och nu restes alltså hennes staty. Statyn och bänken till hennes och Sigtunas minne står på ett litet torg i centrala Rakvere och vid avtäckningen söndagen, 3/10, avslöjades att man planerar döpa torget till ”Sigtunatorget”.

Deltog gjorde även kommunstyrelsens ordförande Olov Holst och biträdande kommundirektör Helen Kavanagh Berglund. Inför ceremonin besökte de stadshuset och samtalade om vänortsamarbetet och möjligheten att kanske återuppta det i någon lämplig form.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Kulturnyheter Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

brobygget_2024

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
connys
klara_outsider
fritidsbanken_outsider