eldsjal2024_pan
Statyn med Edith Kotka Nyman, med på bilden även Olov Holst (M) och Helen Kavanaugh Berglund, biträdande kommundirektör.Foto: Insändarbild

Edith Kotka Nyman hyllades i Rakvere

Sigtuna kommuns vänort Rakvere hyllade Edith Kotka Nyman som under många år bodde i Märsta och gjorde stora insatser för den estniska befolkningen.

centrum_artikel_host

För en vecka sedan sattes Sigtuna på kartan för evigt I Estland. En staty över en av kommunens invånare avtäcktes nämligen i Rakvere. Edith Kotka Nyman som är förevigad i sin estniska hemort tillika Sigtunas vänort sedan 1990. Edith flydde från Estland 1944 och hamnade tjugo år senare i Märsta där hon kom att leva i 53 år innan hon gick bort 2017.

Under hela 1990-talet pågick ett intensivt samarbete mellan vänorterna Sigtuna och Rakvere. Sigtunas engagemang och stöd för sin vänort under tiden för Estlands återvunna självständighet 1991 och åren därefter, är väldigt uppskattat och uppmärksammat i Rakvere. Sigtuna hjälpte till med allt från renovering av vatten- och avloppssystemen, uppbyggnad av förfallna skolor och barnhem, kulturutbyten och insamling av pengar till familjer som behövde ekonomiskt stöd.

Flera vänortsbesök genomfördes såväl i Sigtuna som i Rakvere. Ett av de största besöken ägde rum 1992 när 120 personer från Sigtuna kommun reste till Rakveres ”Sigtunadagar”. Det var bl.a. personer från kommunledningen, Sigtuna kulturförening, Sigtuna museum, Baptistkyrkan, körer och privatpersoner.

Året efter genomfördes ”Rakvere-dagar” i Sigtuna och över 25 olika kulturevenemang ägde rum runtom i kommunen. Engagemanget i Sigtuna bestod av kommunens vänortsarbete med officiella kontakter, men också av ett stort stöd från privatpersoner, företag och föreningar. 1993 bildades Sigtuna-Rakvere vänortsförening som under flera år kom att ha ett nära samarbete mellan vänorterna och dess invånare.

Utöver dessa festliga besök och resor, skickades hjälpsändningar med matvaror, leksaker, kläder mm till Estland. T.o.m. två avlagda brandbilar, en sopbil och en polisbil kördes till Rakvere från Sigtuna.

Edith var engagerad i vänortsföreningen och arbetade som tolk åt kommunen. 1998 utsågs hon till hedersmedborgare av Rakvere stad och nu restes alltså hennes staty. Statyn och bänken till hennes och Sigtunas minne står på ett litet torg i centrala Rakvere och vid avtäckningen söndagen, 3/10, avslöjades att man planerar döpa torget till ”Sigtunatorget”.

Deltog gjorde även kommunstyrelsens ordförande Olov Holst och biträdande kommundirektör Helen Kavanagh Berglund. Inför ceremonin besökte de stadshuset och samtalade om vänortsamarbetet och möjligheten att kanske återuppta det i någon lämplig form.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

centrum_host_helsida
mp_helsida_eu
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
storemore_helsida
pantamera_avc_helsida

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
connys
mp_eu_outsider
storemore_out
nrh_sigtuna