centrum_panorama_hostshopping
Man rekommenderas att testa sig vid ankomst från en utlandsresaFoto: Pressbild

Deltavarianten och utlandsresenärer driver på smittotalen

Antalet konstaterade coronafall i regionen ökade en aning under den gångna veckan.

centrum_artikel_host

Antalet smittade med covid-19 ökar för andra veckan i rad enligt Region Stockholm, det är dock ökning från låga nivåer. Vecka 27 var det 476 nya fall, en uppgång med 18 procent. Ytterligare två har avlidit. Smittade med den så kallade deltavarianten av covid-19 ökar med 50 procent bland de smittade.
– Ökningarna sker från låga nivåer men ökningar två veckor i rad är inte vad jag vill se. Karolinska Universitetslaboratoriet bedömer att delta-varianten står för cirka 60 procent av alla nya konstaterat smittade. Vi vet att den som tagit båda doserna vaccin har ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom, särskilt för de som smittas med delta-varianten. Därför är det nu viktigt att så många som möjligt får möjlighet att ta båda doserna vaccin så snart som möjligt inom rätt intervall, säger chefläkare Elda Sparrelid.

märsta.nu rapporterade under tisdagen om de lättade restriktionerna från och med torsdag. Men man bör ändå följa råd för att minska smittspridning.
– Drygt 60 procent av länets vuxna invånare har påbörjat sin vaccination och 40 procent har fått båda doserna vilket innebär att det fortsatt är många invånare som inte har något vaccinationsskydd än. Om du följer de grundläggande råden bidrar du till att minska risken för smittspridning, fortsätter Elda Sparrelid.

En tredjedel av fallen som nu konstaterats kommer från utlandet, det vill säga stockholmare som varit utomlands. Därför skärps också rekommendationer för provtagning vid hemkomst efter utlandsresa.

centrum_host_helsida
bygdensdag_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

seniormassa_pan
connys_helsida
eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

bygdensdag_outsider
ridskola_2020_outsider
eu_valet_outsider
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
eldsjal2024_out
seniormassa_outsider
connys
nrh_sigtuna