eu_valet_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Del2: Misstänkta mutbrott anmäldes inte

På onsdagen sändes Uppdrag Granskning, Peabs affärer i Sigtuna kommun granskades och ett upplägg mellan Socialdemokraterna och en lokal företagare.

centrum_artikel_host

Peab gjorde en egen internutredning om situationen i Sigtuna mellan åren 2005-2015. I den ska uppgifter om mutbrott och bokföringsbrott ha framkommit enligt Uppdrag granskning. Trots det så gjordes inga polisanmälningar och Peab valde att inte medverka nämnvärt i Uppdrag Granskning, inte heller Peab Bostads tidigare VD Tomas Andersson ville medverka.

Uppdrag granskning visade upp att Peab fick byggrätter i kommunen mot att den syrisk-ortodoxa församlingen gynnades samt fotbollsklubben Valsta Syrianska. I gengäld ska många ur den Syrisk-ortodoxa församlingen ha röstat på Socialdemokraterna som vann valet 2010 stort trots att man backade i hela landet.

Valsta Syrianska, då en klubb i Division 1 och 2, sponsrades med uppemot tio miljoner kronor, man fick klubbstugan bekostad, Midgårdsvallen byggdes åt kommunen som Valsta Syrianska använde.

Uppdrag Granskning visade också upp att Peab fick förtur på byggrätter åt SigtunaHem, något kan ha inneburit att kringå LOU, Lagen om offentlig upphandling. Både Anders Johansson, numera Sandén, och den lokale företagaren, nekar till att ha fått mutor och fördelar. De ska heller inte ha deltagit i någon hemlig pakt.

connys_helsida
bygdensdag_helsida
pantamera_avc_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

mp_helsida_eu
seniormassa_pan
centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

bygdensdag_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
seniormassa_outsider
nationaldag_outsider
eu_valet_outsider
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out
connys
ridskola_2020_outsider