centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Därför minskar inbrotten

Som märsta.nu kunde rapportera om i våras har inbrotten i kommunen halverats det första kvartalet. En av anledningarna är det trygghetsarbete som kommunen genomför.

centrum_artikel_host

Kommunen har vidtagit flera trygghetsskapande åtgärder under en tid. Bland annat finns det organiserad Grannsamverkan som uppmanar till att få fler att ansluta sig. Kommunen har också en app Safeland som bidrar till att samverkan mellan aktörer blir mer effektiv.

Generellt är det dock så att villainbrotten nästan sjunkit i hälften av länets 26 kommuner, trots de bättre siffrorna så ligger kommunen över snittet för länet när det gäller antalet anmälda villainbrott.
– Då måste man ta i beaktande att Sigtuna är en kommun med relativt sett många villor. Vi har mycket landsbygd och stora villaområden. Det ger naturligtvis utslag i statistiken, säger Thomas Mileborn, trygghetschef, i ett pressmeddelande.

Det kan också vara så att inbrottsligor nu verkar i andra delar av länet tror Thomas Mileborn. Det är inte kommunens uppgift att agera brottsbekämpande men trygghetsskapande åtgärder kan genomföras. Mileborn uppmanar även kommuninvånare att själva vidta åtgärder.

– Du kan gå ut och hälsa på folk du inte känner i ditt område. Skulle någon planera ett inbrott så bryter man anonymiteten och sannolikheten att personen fullföljer inbrottet minskar.
– Notera registreringsnummer på okända bilar.
– Sätt upp tydliga lappar om att du har larm.
– Förvara inte värdesaker synligt eller på förväntade platser som nattduksbord eller övervåningen där det kanske inte finns larm.
– DNA-märk värdesakerna så att de blir spårbara inte bara i Sverige utan hela Europa. DNA-märkning minskar även risk för inbrott med 70-80 procent.

nrh_sigtuna

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
sap_sep23_helsida
hockeyskola_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

moderat_fokus_helsida

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

ica_helsida

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

defacto_helsida

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

joes-helsida
centrum_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
hockeyskola_outsider
ridskola_2020_outsider
moderat_bli_medlem
joes_outsider
socialdem_sep23_outsider
connys
nrh
centrum_outsider_host
ica_outsider
swedol_outsider