eu_valet_panorama
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Därför minskar inbrotten

Som märsta.nu kunde rapportera om i våras har inbrotten i kommunen halverats det första kvartalet. En av anledningarna är det trygghetsarbete som kommunen genomför.

centrum_artikel_host

Kommunen har vidtagit flera trygghetsskapande åtgärder under en tid. Bland annat finns det organiserad Grannsamverkan som uppmanar till att få fler att ansluta sig. Kommunen har också en app Safeland som bidrar till att samverkan mellan aktörer blir mer effektiv.

Generellt är det dock så att villainbrotten nästan sjunkit i hälften av länets 26 kommuner, trots de bättre siffrorna så ligger kommunen över snittet för länet när det gäller antalet anmälda villainbrott.
– Då måste man ta i beaktande att Sigtuna är en kommun med relativt sett många villor. Vi har mycket landsbygd och stora villaområden. Det ger naturligtvis utslag i statistiken, säger Thomas Mileborn, trygghetschef, i ett pressmeddelande.

Det kan också vara så att inbrottsligor nu verkar i andra delar av länet tror Thomas Mileborn. Det är inte kommunens uppgift att agera brottsbekämpande men trygghetsskapande åtgärder kan genomföras. Mileborn uppmanar även kommuninvånare att själva vidta åtgärder.

– Du kan gå ut och hälsa på folk du inte känner i ditt område. Skulle någon planera ett inbrott så bryter man anonymiteten och sannolikheten att personen fullföljer inbrottet minskar.
– Notera registreringsnummer på okända bilar.
– Sätt upp tydliga lappar om att du har larm.
– Förvara inte värdesaker synligt eller på förväntade platser som nattduksbord eller övervåningen där det kanske inte finns larm.
– DNA-märk värdesakerna så att de blir spårbara inte bara i Sverige utan hela Europa. DNA-märkning minskar även risk för inbrott med 70-80 procent.

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
seniormassa_pan
connys_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

pantamera_avc_helsida
bygdensdag_helsida
mp_helsida_eu

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eu_valet_outsider
connys
nrh_sigtuna
bygdensdag_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
nationaldag_outsider
seniormassa_outsider
centrum_outsider_host