Foto: Pressbild/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Därför flyttar stockholmare till Sigtuna

En ny rapport visar att många som flyttar från Stockholm hamnar i Sigtuna kommun.

Sedan 2015 har över 250 000 flyttat ut från Stockholms kommun. En del av dessa har hamnat i Sigtuna och det är inte frågan om en grön våg utan bristen på bostäder som leder dem till Sigtuna och andra närliggande kommuner.

Nationalekonomer vid Högskolan i Jönköping har kartlagt var invånare i Stockholms kommun tar vägen efter en flytt. Över 250 000 personer har försvunnit från Stockholm sedan 2015. De flesta hamnar i närliggande kommuner. Först och främst är det Huddinge, Nacka och Solna som tar emot flest från Stockholm med kring 22-20 000 flyttar under åren 2015-19.

Till Sigtuna kommun har det kommit 4633 flyttlass från Stockholm. Alltså inte personer utan till bostäder i Sigtuna kommun. Sigtuna är på 17:e plats i landet när det gäller att ta emot lass från Stockholm. Uppsala är 11 och enda kommun utanför länet som man flyttar till. Till Väsby har det kommit 4633 flyttlass. Nationalekonomerna konstaterar att det inte är frågan om en grön våg utan flytt är ett resultat av brist på bostäder inne i stan, prisnivåer och vissa fall i kombination med en önskan om fler kvadratmeter utan att komma för långt ifrån stan att det inte går att pendla.

Inom bostadsbranschen har det under pandemiåret varit en del fokus på att utflyttningen från stan till kranskommunerna skulle vara driven av en grön våg då man vill ha mer utrymme och lämna trängseln i stan. Den slutsatsen går dock inte att dra enligt nationalekonomerna vid Högskolan i Jönköping. Man ska samtidigt ha i åtanke att Stockholm ökar i befolkning.

Oron för höjda hyror växer hos hyresgäster

Bostad Hyresgästföreningen rapporterar om pågående förhandlingar med SigtunaHem där hyresnivåerna står i fokus. Det råder en spänning mellan parterna då fastighetsägarna tidigare uttryckt en önskan om en höjning på 12 procent, en siffra som mötts av betydande förvåning.

Bostadsmarknaden står sig stark

Bostad Bostadsmarkanden i kommunen visar inga röda siffror för varken bostadsrätter eller villor den senaste tremånadersperioden. Villapriserna har gått upp med hela tolv procent sedan juni.

Stor ökning av vräkningar som drabbar barn

Bostad Enligt färsk statistik från Kronofogden var det första halvåret i år många barn som drabbades av vräkningar: – Antalet barn som berörs ökar när det totala antalet vräkningar går upp. Det kan vara barn som mister sitt hem, men det kan också handla om barn som bor på deltid hos en förälder som vräks, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening