centrum_panorama_hostshopping
Sofia Mir och Niklas AnderssonFoto: Pressbild

Byggs för ett fåtal

Som kommunpolitiker är ett av våra största uppdrag att trygga rätten till bostad. Det står med i såväl rikets grundlag som i Agenda 2030.

centrum_artikel_host

Alla invånare ska ha någonstans att bo och det är upp till oss politiker att säkra tillgången för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder. Därför är det med bestörtning vi i Vänsterpartiet ser högermajoritetens bostadspolitiska inriktning för Sigtuna kommun.

Året har avslutats med två viktiga fullmäktigemöten. Vid mötet den 30 november klubbades kommunens budget tillsammans med bland annat SigtunaHems ägardirektiv och vid årets sista fullmäktigemöte den 16 december klubbades programmet för bostadsbyggande för de närmaste åren. I det nya ägardirektivet från den moderatledda kommunledningen nämns inte ens att det ska byggas hyresbostäder. Istället ska vår gemensamma allmännytta bygga bostadsrätter och egna hem. Dessutom vill man ombilda befintliga hyresrätter till bostadsrätter. Vi känner inte till något annat kommunalägt bostadsbolag som har så långtgående ägardirektiv.

Från programmet för bostadsbyggande och debatten i kommunfullmäktige är det tydligt vilket mål majoriteten har. Man vill reducera takten på bostadsbyggandet och se till att det som byggs lockar fler ekonomiskt starka invånare till kommunen. Högermajoriteten vill med andra ord bygga för ett fåtal och inte för alla.

I Hem och hyras artikel från 7 december citeras SigtunaHems styrelseordförande, Erik Langby, med: ”Det är inte brist på lägenheter i kommunen.” På senaste fullmäktige ställdes frågan till Erik Langby vad han menar med detta då vi definitivt har en brist på lägenheter i Sigtuna kommun. Eftersom vi inte fick något svar ställer vi nu frågan igen. Vill du förklara ditt resonemang Erik Langby?

Förutom allt detta så har majoriteten, via den nya bostadskön, infört en kö-avgift vilken man nu höjer med 25%. Dessutom har man en kostnad för själva förmedlingen. Denna förmedlingsavgift är vi i Vänsterpartiet särskilt kritiska till. Det finns kö-avgifter runtom i landet men förmedlingsavgifter är sällsynta. Kommuner som har infört dem har också valt att ta bort dem igen eftersom så många inte kunde betala. Det kostade för mycket när man drog personer till inkasso. Så varför ska vi ha något sådant här i vår kommun?

När behoven av hyresbostäder med rimlig hyra är så stora så ser vi i Vänsterpartiet inte hur högerstyrets agerande överhuvudtaget är att ta det kommunala bostadsansvaret på allvar. Vanliga arbetare har inte råd med de få bostäder man planerar för. För oss så är det självklart att vi behöver sätta agendan för bostadsbyggandet och utvecklingen utifrån medborgarnas behov. Eftersom bristen på hyresrätter är så stor ska byggandet av fler hyresrätter säkras. Bara så kan vi bygga en kommun och trygga hem åt alla kommunens invånare.

  • Niklas Andersson (V), Gruppledare
  • Sofia Mir (V), Ordförande

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

defacto_helsida
hockeyskola_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

nrh_sigtuna

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

moderat_fokus_helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

connys_helsida

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

sap_sep23_helsida

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

pantamera_avc_helsida

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

centrum_host_helsida
joes-helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

ica_helsida

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

Att ställa krav är att bry sig

Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.

Ge kommunens ungdomar en chans

Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.

Konsten att ropa vargen kommer  

Insändare Marie Axelsson fortsätter oroa sig och gör ett grundligt jobb för att även försöka oroa andra. Problemet med att ropa varg för många gånger utan att vargen faktiskt kommer är att trovärdigheten minskar för varje gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

joes_outsider
centrum_outsider_host
moderat_bli_medlem
pantamera_out
swedol_outsider
nrh
hockeyskola_outsider
connys
ica_outsider
socialdem_sep23_outsider
ridskola_2020_outsider