Foto: Pressbild

Bygget av Odensala kraftstation inleds

I oktober 2023 påbörjas byggandet av Odensala station, som är en nödvändig investering för att möta det ökade elbehovet i Uppsala- och Stockholmsområdet.

centrum_artikel_host

Projektet innefattar att utvidga den befintliga Odensala stationen och bygga en ny 400 kV station för att ansluta planerade ledningar. Den nya anläggningen blir enorm och ungefär lika stor som 27 fotbollsplaner. Det är även den största luftisolerade ställverket som Svenska kraftnät någonsin har upphandlat. Den befintliga stationen förväntas vara färdigutbyggd hösten 2025, medan den nya stationen planeras vara i drift hösten 2027. Hela projektet beräknas vara avslutat år 2029.

Bygget är en del av Svenska kraftnäts NordSyd-projekt, vilket är deras största investeringspaket någonsin. Det innebär att stora delar av stamnätet i mellersta Sverige kommer att moderniseras och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar som sträcker sig över drygt 20 år. Totalt kommer Svenska kraftnät att investera cirka 75 miljarder kronor för att skapa ett mer flexibelt och robust stamnät för el, redo att hantera framtida förändringar i det svenska elsystemet.

Några fakta om projektet:
Byggstart: Oktober 2023
Stationen i drift: Hösten 2027
Area: 192 000 kvadratmeter, motsvarande cirka 27 fotbollsplaner.
Placering: Stationen ligger i Sigtuna kommun, cirka 10 minuter norr om Märsta.
Ledningar: Planen är att ansluta nya 400 kV dubbelledningar från Uppsalaområdet, Nordsyd, och en ny 400 kV ledning från Överby i Sollentuna till Odensala stationen.

storemore_helsida
connys_helsida
slottsby_helsida
centrum_host_helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

ica_helsida
joes-helsida
defacto_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

pantamera_avc_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

wenngarn_jul_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
ridskola_2020_outsider
slottsby_outsider
pantamera_out
joes_outsider
ica_outsider
wnngarn_jul_outsider
storemore_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
swedol_outsider