defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Bygg kulturaktivitetshuset i Valsta – men behåll vår kulle!

Det kräver Valsta/Steninge stadsdelsförening, som arbetar för trygghet och gemenskap, tillsammans med Hyresgästföreningen Sigtuna, som vill skapa ett bättre boende för dagens och morgondagens hyresgäster.

centrum_artikel_host

I åratal har ett aktivitetshus utlovats till Valsta. Det borde redan ha varit byggt. Nu är planeringen i gång och platsen man valt är den mycket välbesökta kullen vid Valsta centrum.

Det råder ingen tvekan om att det behöver göras satsningar på den här kommundelen också. Möjligheten att träffas för aktiviteter, möten och utbyten är begränsad. Ett kulturaktivitetshus är ett välkommet tillskott och stärker gemenskapen. Vi är positiva till att aktivitetshuset äntligen ska byggas, men…

Att välja just den här placeringen för ett kulturaktivitetshus visar på att man varken känner till området eller vad platsen betyder för oss som bor här. Kullen har i alla tider varit ett kännetecken och en naturlig samlingspunkt i Valsta. Det är en mycket omtyckt och uppskattad plats för såväl boende som besökare. Den populära lekplatsen är viktig för både stora som små och bidrar till möten mellan människor. Kullen, lekplatsen och torget har också stor betydelse för dem som bor i husen intill. Försvinner detta försämras även deras boendemiljö.

Tidigare planer på att bygga på kullen har dragits tillbaka efter invånarnas protester. Det är dags att göra det nu igen. Det finns många bättre platser att bygga aktivitetshuset på än kullen, torget eller p-platsen vid Valsta centrum.

Nu stressas en detaljplan fram för att komma i gång med byggnation av aktivitetshus, oavsett om placeringen är bra eller inte. Vi har redan väntat i 12 år och kan vänta lite till. Bara det blir bra. Ta ett steg tillbaka, lyssna på oss som bor här och tänk en gång till.

I samband med Valsta vintermarknad den 10 december startar vi en namninsamling där vi säger JA till aktivitetshus och NEJ till att det byggs på kullen. Skriv på du också!

  • Valsta/Steninge stadsdelsförening
    Hyresgästföreningen Sigtuna
pantamera_avc_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

connys_helsida

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

defacto_helsida
höjda taxorna

slutreplik Barnperspektivet saknas

Insändare Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

moderat_pan_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

humbacken_helsida
centrum_host_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Insändare När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

valet2022

Liberal politik botar vården

Insändare Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
nrh
connys
humbacken_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host